• compania continuă, însă, campania de prezentare a monumentalei lucrări „Loteria națională din România – o istorie iliustrată” și de întreținere a imaginii sale
Compania Loteria Națională a continuat luni, 7 octombrie, seria acțiunilor de prezentare a monumentalei monografii a loteriei din România. Luni, reprezentanții acestei instituții s-au întîlnit cu adminstrația locală a județului și municipiului Suceava, cu oameni de cultură și de artă din acest județ, cu reprezentanți ai sucursalelor Loteriei Naționale din mai multe județe ale Moldovei și cu presa din aceste județe. Lucrarea „Loteria Națională din România – o istorie ilustrată”, apărută în anul 1999, a beneficiat de cea mai lungă campanie de lansare a unei cărți cunoscută în țara noastră și va mai continua în alte cîteva județe. Practic, în final, se va putea consemna că lansarea a avut loc în aproape toate județele țării. La întîlnirea de luni de la Suceava au venit, între alții, consilierul directorului general al Loteriei Naționale, profesorul Dan Huliera, și Gheorghe Buluță, directorul Bibliotecii Centrale a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București – ambii fiind și colaboratori, respectiv coautori la lucrarea prezentată. Județul Bacău a fost reprezentat de șefa Centrului de lucru județean a Companiei Loteria Națională, Gina Banu, și de „Ziarul de Bacău”.
Despre monumentala lucrare au vorbit conducători ai unor instituții culturale importante din județul Suceava, care au apreciat eforturile autorilor – un colectiv coordonat de profesorul Valeriu Râpeanu, cu care au colaborat, între alții și academicianul Constantin Bălăceanu – Stolnici și prof. dr. Ștefan Cazimir. Sucevenii au avansat, de asemenea, ideea ca Loteria Națională să continue tradiția sprijinirii unor acțiuni culturale cu caracter național, așa cum vor fi manifestările dedicate, în 2004, aniversării întemeierii Cetății de Scaun a Sucevei, precum și realizarea de monografii ale sucursalelor sale din județele României, cu participarea specialiștilor din aceste județe. „Multă lume, mulți jucători – a precizat Gheorghe Buluță – se întreabă ce se întîmplă cu banii lor dacă ei nu cîștigă la loto. Trebuie să spunem că, astăzi, fondurile care se adună aici sînt folosite pentru acțiuni de anvergură națională. De exemplu, acum, pentru construirea de locuințe pentru tineret”. Dan Huliera a subliniat aprecierea pe care chiar Academia Română a dat-o apariției monografiei loteriei, care a precizat că această apariție editorială este un unicat în istoria tipăriturilor din toate timpurile. Anii care vin vor marca o nouă apariție editorială similară, dar care va fi accesibilă, ca preț, tuturor celor interesați de ea.
Consilierul directorului general al companiei a mai ținut, însă, să precizeze că acțiunea de luni a fost și ea, ca și altele similare, umbrită de campania de presă dusă, de cîteva luni, împotriva Loteriei Naționale și a conducerii acesteia. „În România s-a spart, de mai mulți ani, monopolul loteriei de stat – a spus Huliera. Acest lucru nu se întîmplă în cele mai multe țări europene. Toată lumea a cunoscut escrocheria bingo. Campania calomnioasă de acum are loc pentru că acest domeniu de activitate, al Loteriei de stat, este foarte rîvnit. Aici se pot face investiții puține, însă cîștigurile pot fi enorme. Tot ceea ce se dorește este înlocuirea acestei instituții naționale”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns