Iosif Pop , la un pas de eliberarea din arestul preventiv
• judecătorii Tribunalului Bacău au respins cererea procurorilor de prelungire a mandatului de arest preventiv a fostului președinte al Băncii Transilvania • imediat după aflarea deciziei judecătorilor, procurorii Tribunalului Bacău au făcut recurs la Curtea de Apel • mandatul de arestare a lui Iosif Pop expiră astăzi • în cazul în care termenul de judecare a recursului nu este stabilit pentru astăzi, Iosif Pop va fi eliberat din arestul poliției
Iosif Pop, fostul președinte al Băncii Transilvania, este la un pas de a fi eliberat, după ce judecătorii de la Tribunalul Bacău au decis să nu-i mai prelungească mandatul de arestare preventivă, așa cum au solicitat procurorii. Pop a fost prezentat în cursul zilei de marți în fața judecătorilor Tribunalului Bacău în vederea soluționării cererii procurorilor de prelungire a mandatului de arest preventiv cu încă 30 de zile. El a fost arestat pe 19 noiembrie 2002, iar în luna decembrie i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă cu încă 30 de zile. Cererea de marți, 14 ianuarie, ar fi fost a doua de prelungire a mandatului. Inițial, el a fost arestat sub acuzația de înșelăciune bancară, fals și uz de fals, folosirea creditelor în alte scopuri, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere în vederea săvîrșirii de infracțiuni și spălare de bani. Pop este cercetat și pentru faptul că, în perioada 2000 – 2001, a acordat credite ilegale în valoare de 19 miliarde de lei lui Benoni Beca, patronul firmei Amapolla SRL, pe baza unor documentații neconforme cu realitatea. Iosif Pop se face vinovat, în opinia procurorilor, și de faptul că, deși a fost constatat un prejudiciu de peste 150 de miliarde de lei, nu a luat măsuri pentru executarea garanțiilor bancare.
Completul de judecată de la Tribunalul Bacău a audiat părțile implicate mai bine de două ore și a anunțat că pronunțarea se va abia a doua zi. Ieri, la ora 10,30, la arhiva Tribunalului, în condica de ședințe, era menționat sec: judecătorii resping cererea de prelungire a mandatului lui Iosif Pop. Vestea s-a răspîndit ca un fulger printre avocați, dar și printre rudele celor arestați în același dosar.
Imediat după ce s-a pronunțat sentința, procurorii de la Tribunalul Bacău au înaintat recurs la Curtea de Apel. Abia din acest moment încep problemele în ceea ce-l privește pe Iosif Pop. Actualul mandat de arestare a fostului președinte al Băncii Transilvania expiră astăzi, la ora 22,30. Dacă la Curtea de Apel se va judeca recursul, în cursul zilei de astăzi, Pop rămîne în arest. Și cererea de prelungire a mandatului și recursul se judecă în interiorul termenului de 30 de zile a mandatului de arestare actual. Dacă, însă, termenul va fi stabilit chiar și cu o zi mai tîrziu de această dată, Iosif Pop trebuie eliberat din arestul preventiv.
Articolul 159 din Codul de Procedură Penală prevede la aliniatul șapte: „recursul declarat împotriva închiderii prin care s-a dispus prelungirea arestării preventive nu este suspensiv de executare. În schimb, cel declarat împotriva încheierii prin care s-a dispus respingerea prelungirii arestării preventive este suspensiv de executare”. Cu alte cuvinte, în cazul recursului împotriva prelungirii mandatului, inculpatul rămîne în arest pînă la soluționarea acestuia. Dacă, însă, recursul atacă neprelungirea stării de arest, inculpatul trebuie eliberat cînd expiră mandatul în curs, dacă cererea de recurs nu s-a judecat în timpul mandatului. Acesta este și cazul lui Iosif Pop, al cărui mandat expiră în această seară. Totul depinde de ritmul în care se desfășoară o întreagă procedură birocratică, greoaie, care precede stabilirea unui termen de judecată la o instanță superioară.
Dacă judecătorii și procurorii se vor mișca astăzi repede, este posibil ca dosarul să ajungă și să se judece tot astăzi, la Curtea de Apel, acolo unde s-ar putea decide soarta lui Pop. În cazul în care nu se stabilește în cursul zilei de astăzi termenul de judecată a recursului, atunci deseară, la orele 22,30, Iosif Pop va fi din nou liber. În fine, există și o posibilă a treia situație: ca un nou termen pentru judecarea recursului să fie stabilit pentru o cu totul altă zi, situație în care Iosif Pop iarăși și-ar recîștiga deseară libertatea. În ambele situații în care ar fi eliberat, el ar putea ajunge din nou rapid după gratii, dacă judecătorii Curții de Apel Bacău vor admite recursul procurorilor.
Aurelian Pavelescu, avocatul lui Pop spune că „este un mare cîștig decizia judecătorilor de la Tribunalul Bacău și un pas important către normalizarea relațiilor juridice existente într-un stat de drept între un inculpat și acuzatorii săi. Sper ca la recurs judecătorii să mențină decizia Tribunalului”. Demn de remarcat este faptul că avocatul lui Pop a făcut public faptul că i-a citat ca martori în favoarea clientului său pe ministrul de interne Ioan Rus, pe consilierul prezidențial Sorin Stanciu și pe șeful poliției Bacău, comisarul șef Vasile Vrabie. Toți trei și-au anunțat disponibilitatea de a depune mărturie, iar ministrul Rus chiar a făcut public faptul că Iosif Pop, concitadinul său din Cluj, l-a anunțat de multă vreme că la sucursala Bacău a băncii sînt nereguli. În aceste condiții s-a judecat procesul de pe 14 ianuarie și s-a dat decizia de neprelungire a mandatului de arestare a fostului președinte al Băncii Transilvania. (Mirela ROMANEȚ)
pe raster
Fostul președinte al Băncii Transilvania a cîștigat peste patru miliarde de lei numai din salariul de pe anul 2001
Iosif Pop, fostul președinte al Bncii Transilvania avea, în 2001, pe vremea cînd deținea funcția de președinte al Băncii Transilvania, un salariu mediu de 180 de milioane de lei în mînă. La acesta se mai adăugau și diverse prime de vacanță sau premii a căror valoare varia între un milion și jumătate de lei și 130 de milioane de lei. În salariul de bază net erau cuprinse indemnizațiile de membru în Comitetul de Direcție, sporul de fidelitate conform normelor proprii instiruite în Banca Transilvania, indemnizația în calitate de membru al Consiliului de Administrație și o altă indemnizație de conducere. Cel mai mare salariu pe care l-a ridicat Iosif Pop în decursul anului 2001 a fost în luna februarie, cînd a semnat pe statul de plată pentru o retribuție de peste 230 de milioane de lei. În aceste condiții, fostul președinte al băncii nu s-a sfiit să încaseze și o primă de Paște de aproape un milion de lei sau bonurile valorice de un milion și jumătate de lei. În același timp, Pop a considerat necesar să se treacă pe statul de plată cu 130 de milioane de lei drept primă de vacanță sau cu un premiu de aproape 40 de milioane de lei în cursul verii. Salarii similare cu ale lui au avut și vicepreședinții băncii, Cecilia Iliescu și Nicolaie Ploață, care se mențin în aceleași funcții și în prezent. (Mirela R.)
Lasă un răspuns