Sefii institutiilor agricole din judetul Bacau au participat ieri, 3 octombrie, la un seminar pe probleme de dezvoltare rurala, la care au participat specialistul in dezvoltare rurala spaniol Felipe Gonzáles de Canales, secretarul de stat Gabriel Berca si vicepresedintele Consiliului Judetean, Ionel Palar. „L-am invitat in judetul Bacau pe specialistul spaniol avind in vedere experienta sa si etapele pe care trebuie sa le parcurga Romania in aceasta perioada acolo unde avem mari probleme de dezvoltare, in mediul rural. Am tinut sa stea de vorba, la Bacau, cu oamenii care stabiliesc destinele de dezvoltare rurala in judet, cei care conduc institutii specializate” – a motivat Gabriel Berca rostul seminarului de ieri.
Felipe Gonzáles a mai fost in judetul Bacau. El este omul care a schimbat fata Spaniei dupa aderarea din 1986 la Uniunea Europeana si a adus dinamica economica in mediul rural necesara in dezvoltarea tarii. Specialistul a revenit in aceasta saptamina in Romania, a avut o intilnire la Guvern, iar joi i s-a facilitat o discutie si cu ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. De asemenea, Felipe Gonzales este omul care a sprijinit mult Romania la Comisia Europeana pentru Planul National de Dezvoltare Rurala. El are experienta si a altor regiuni din Romania, iar mecanismele de dezvoltare de la noi sint similare celor din Spania anilor 1987 – 1990. „Experienta Spaniei – a mai spus Gabriel Berca – este foarte importanta pentru noi. Felipe spune aca avem nevoie de grupuri locale de dezvoltare, de oameni care reprezinta societatea civila si care pot sa devina suficient de puternici, de independenti, astfel incit sa nu aiba nevoie de structurile centrale. Este si rolul organizatiilor neguvernamentale de a se implica aici”. Felipe González de Canales este presedintele Institutului de Dezvoltare Comunitara, subdirector si profesor al Master-ului International in Dezvoltare Locala-Rurala – Programul European ERASMUS Mundus, de la Universitatea Politehnica din Madrid
Dezvoltarea tarii sta pe umerii ruralului
Felipe Gonzáles crede ca politicile sociale si economice ale guvernelor celor doua tari coincid. „Cel mai important este sa cream bogatie si locuri de munca – a precizat Gonzales. Iar acest lucru da libertate si consolideaza democratia. Crescind sectoarele economic si social, asiguram ca toate fondurile care vin de la UE sa fie gestionate corect, pentru ce este necesar populatiei si pentru diversificarea economica, de care are atita nevoie mediul rural romanesc”. Guvernul roman a dedicat mai mult de noua milioane de euro pentru dezvoltarea rurala. Deci, se crede ca dezvoltarea tarii merge in paralel numai cu dezvoltarea ruralului. Romania este, acum, in etapa in care autoritatile trebuie sa organizeze, cu societatea civila, procesul de dezvoltare, dar societatea civila sa fie independenta. Ea – crede Gonzales – trebuie sa decida ce e mai important in teritoriul de care se ocupa. Intr-o cumunitate se pot identifica prioritatile, dar se poate constata ca e nevoie de finantare peste puterile ei. Astfel, apar intreprinzatorii, care investesc, si aceasta duce la bunastraea intregii comunitati. „Solutia nu este sa emigram dintr-o astfel de societate – a precizat Felipe Gonzáles. Ci chiar din Spania pot sa se intoarca acasa multi oameni, daca le cream conditii in Romania. Daca ei vad ca pot fi implicati in dezvoltarea comunitatii.
Avem primele grupuri de actiune locala
In judetul Bacau exista un grup de actine locala care poate fi dat ca exemplu. El actioneaza pe Valea Trotusului, pe 893 kmp din mai multe comune, pentru 55.000 de locuitori. Reprezentantii lor au vizitat un grup similar din Irlanda, iar un membru al altui grup irlandez se afla chiar acum pe Valea Trotusului. „Este singurul grup constituit in Romania care lucreaza cu asistenta straina si speram sa-l punem la punct, dar si sa extindem acest exemplu. Si domnul Felipe Gonzáles tine foarte mult la implicarea societatii civile in dezvoltarea rurala, or la noi abia acum inteleg primarii ce inseamna aceasta, cind au vazut ce finantari primesc grupurile constituite in tarile avansate” – a spus Mihai Banu, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bacau. Mihai Banu crede ca rolul primarului intr-o comunitate este important, in acest sens, pentru ca el este, deocamdata, pina la alte solutii, polul in jurul caruia se stringe comunitatea, cel care da tonul in initiativele sociale si chiar economice.
Lasă un răspuns