Clădirea Parchetului Judecătoriei Moinești riscă să se prăbușească peste angajați. Din 2012 a început construcția la noul sediu, dar lucrările bat pasul pe loc din cauza fondurilor insuficiente. În perioada următoare va începe și lucrarea de extindere la Parchetul Tribunalului Bacău.
Clădirea în care funcționează Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești a ajuns într-o stare avansată de degradare, cu risc mare de prăbușire, iar angajații ar trebui mutați de urgență din imobil. La acest moment se ia în calcul varianta închirierii unui sediu pentru mutarea personalului până când se vor finaliza lucrările la noua clădire în care se va muta Parchetul Judecătoriei Moinești, proiect început încă din octombrie 2012. Clădirea Parchetului este foarte veche, iar de câțiva ani reprezintă un adevărat pericol pentru angajați. Terenul pe care este amplasată a devenit instabil și a dus la degradarea accentuată a imobilului. „Pericolul de dărâmare este foarte crescut – ne-a explicat Lucia Gavrilaș, manager economic la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău. Pe zi ce trece, la fiecare mișcare, se crapă pereții. Pe 15 octombrie 2012 au fost demarate lucrările de construcție la noul sediu. Până acum s-a făcut fundația și s-au ridicat stâlpii. Până se finalizează lucrările, personalul ar putea fi mutat într-un spațiu închiriat. Parchetul Tribunalului se ocupă de acest aspect și de finanțare. Anul acesta, la noul sediu se fac lucrări în limita fondurilor alocate, 300.000 de lei, sumă primită de la Parchetul General, care acoperă cam 15 la sută din costuri.” Investiția este estimată la cinci milioane de lei, iar în acest an s-a solicitat de la buget jumătate din sumă.
Clădirea Parchetului de pe lângă Tribunal va fi extinsă
Anul acesta, Parchetul Curții de Apel a cerut în total pentru investiții 3.500.000 lei, din care 1.000.000 de lei pentru începerea lucrărilor de construcție și extindere corp A și B la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, unde funcționează și Parchetul Curții de Apel, Parchetul Judecătoriei Bacău și DIICOT. „În februarie au venit și inspectorii antifraudă și trebuie să le asigurăm birouri – ne-a declarat procurorul Camelia Elisei, purtătorul de cuvânt al Parchetului Curții de Apel. Nu există spații suficiente pentru desfășurarea activității.” Lucrările sunt estimate la cinci milioane lei și presupun extinderea pe platforma clădirii și supraetajarea corpurilor A și B. Până acum s-au făcut studiul de fezabilitate și documentația tehnică și urmează ca lucrarea să fie inclusă în programul de investiții. Lucrările ar putea începe în acest an doar dacă se aprobă o rectificare bugetară. Tot în acest an, ar trebui să intre în bugetele parchetelor aproape 400.000 de lei necesari pentru reparații curente – izolare termică exterioară la Parchetul Curții de Apel (70.000 lei), redimensionarea instalației electrice, reparații curente interioare și exterioare, sistem video de monitorizare la Parchetul Tribunalului (218.500 lei).
Lasă un răspuns