• există semne de întrebare asupra capacității de execuție la prețurile acceptate
Societățile comerciale care au preluat activitățile auxiliare din domeniul silviculturii au semnat contractele cu Direcția silvică Bacău. Înțelegerile au fost parafate cu majoritatea firmelor care au adjudecat lucrările la licitație. Surpriza a venit însă de la societatea care a mai lucrat în domeniu, Silvasor. Firma în discuție a făcut și în anii anteriori lucrări auxiliare pentru Direcția Silvică, dar pe baza unor selecții de oferte. În acest an, ea a participat la licitația deschisă. A cîștigat la ocoalele silvice Zeletin și Livezi, dar nu a încheiat contractul. Acesta ridică semne de întrebare asupra capacității firmelor de a respecta termenii contractelor.
Lucrările silvice auxiliare au fost extrenalizate pentru prima dată. În practică, este vorba de operațiuni care se fac cu forță de muncă necalificată, adică răriri în pepiniere, derocarea drumurilor forestiere, degajarea arboretelor tinere etc. Direcția Silvică le-a dat altora tocmai din cauza consumului mare de fonduri.
Prima licitație de adjudecare a lucrărilor silvice auxiliare a ridicat semne de întrebare asupra condițiilor pe care le-au acceptat firmele. Practic, mai toți cîștigătorii au acceptat o cotă de cîștig infimă. Licitațiile de lucrări se desfășoară în sistem olandez, adică adjudecă cel care contractează lucrări la cel mai mic preț. Ceea ce i-a mirat și pe oficialii Direcției Silvice a fost graba cu care unele societăți au mers la minimul posibil. Cu alte cuvinte, firma care face lucrările dă salariile oamenilor din ceea ce obține de la Direcția Silvică și mai plătește și dările statului. Din calculele făcute, în rare cazuri mai rămîne cu ceva. Pentru a nu risca să se trezească în situații nepermise, cum ar să nu se plătească statului cele cuvenite, instituția nu a permis scăderea prețurilor sub o anumită limită. Dar chiar și așa, valorile acceptate sînt mici. Faptul că societatea cea mai avizată în domeniu nu a semnat contractul pune la îndoială și capacitatea celorlalte de a executa lucrările așa cum le-au contractat.
„Noi am avertizat pe cei care au semnat contractul că prețurile oferite nu sînt stabilite de noi, ci de Regia Națională a Pădurilor – ne-a spus inginerul-șef al Direcției Silvice, George Brăiescu -, deci modificările nu sînt acceptate decît de la centru. Și noi de mirăm că merg mai departe în aceste condiții, dar este riscul lor”. Una din problemele care intervin în aceste cazuri este controlul Curții de Conturi, întrucît este vorba de fonduri publice. Iar societățile contractante nu se pot prevala în acest caz de faptul că sînt private. O posibilă explicație a prețurilor mici de achiziție a lucrărilor este subcontractarea lor, dar semnele de întrebare rămîn aceleași. (G.P.)
Lasă un răspuns