Lucrarile la Centrul Expozitional si de Afaceri Bacau merg in ritm alert. Desi ne aflam in priza criza, zilnic, zeci de muncitori lucreaza la investitia municipalitatii bacauane, care a ajuns sa fie realizata in proportie de 46%. Fondurile sint asigurate de la europeni, prin Programul PHARE, dar si prin cofinantare de la bugetul local. Proiectul Centrului Expozitional si de Afaceri a demarat in 2004. „Este prima lucrare inceputa ce se executa prin fonduri europene Phare 2004 – 2006. Valoarea proiectului, cu tot cu TVA, este de 13,265 milioane de euro. Contributia Uniunii Europene se ridica la 60%, a Primariei este de 34%”, a declarat Ionut Tomescu, purtator de cuvint la Primaria Bacau. Constructia centrului va rezolva problema spatiilor pentru organizarea de tirguri, expozitii, conferinte, dat fiind faptul ca Bacaul nu dispune de locatii corespunzatoare pentru acest tip de activitati.
Se sprijina IMM-urile si se dezvolta Bacaul in Vest
Centrul de Afaceri are doua scopuri majore. Pe de o parte va asigura dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, iar pe de alta va da posibilitate orasului sa se extinda spre Vest, mai ales ca in aceasta zona se va construi viitorul spital regional, blocuri de locuinte sau baza sportiva. “Centrul de Afaceri si Expozitii Bacau se situeaza la iesirea spre Onesti si isi propune sa dinamizeze mediul de afaceri din municipiul si judetul nostru prin construirea unei infrastructuri de afaceri complexe si moderne cu functiuni multiple, care sa rezolve problema locatiei pentru antreprenorii care doresc sa porneasca o afacere noua, dar care nu îsi permit un sediu, constituindu-se si ca un instrument integrat de asistenta pentru IMM-uri în procesul de dezvoltare”, a precizat Ionut Tomescu. Acest proiect este completat de constructia pasajului subteran de la Stefan Gusa, a carui constructie a demarat, tot pe bani europeni. Primaria Bacau urmareste prin cele doua proiecte sa asigure atit accesul catre Centrul de Afaceri din centrul orasului, cit si cresterea atractivitatii investitiilor în partea de vest a Bacaului ce vor conduce la dezvoltarea rapida a zonei. Pe de alta parte, lucrarea asigura si locuri de munca.
Un centru multifunctional
Centrul de Afaceri va fi compus dintr-un incubator de afaceri
pentru întreprinzatori, centrul de afaceri si marketing si doua
pavilioane pentru expozitii. Incubatorul de afaceri va avea o suprafata de peste 2.700 mp si va fi impartit în 24 de module. Centru de asistenta va avea camere de consiliere, camere de sedinte si un centru documentar, iar centrul de afaceri si marketing, în suprafata de 3.437 mp, va cuprinde birouri de lucru pentru activitatile angajatilor permanenti, birouri de consultanta pentru IMM-uri, o sala de conferinte cu o capacitate de 700 de locuri, sali de întilniri cu clientii sau birouri de relatii cu publicul. Suprafata de expozitii, de aproape 6.000 mp, va fi organizata în doua module care vor putea functiona independent sau împreuna, în functie de solicitari.
AlexBC a zis
Felicitari conducerii si echipei Primariei …
daniel a zis
sper sa se termine repede constructia !!si poate reuseste sa aduca investitorii prin care sa se redeschida din nou fabricile ASCA,SUBEX….etc.. sa aiba unde sa munceasca lumea si nivelul economiei orasului va creste !! cand se termina lucrarea???
Terminati cu linguselile a zis
Mai e mult pana departe,a mai construit cineva un astfel de constructie la Hemeiusi ,si a ramas la stadiul de constructie ,s-au tocat banii pe ridicare de constructii si atat,nu s-a miscat nimic ,pentru ca nu pot mai mult ,atat doar sa ricice ZIDURI.Toti indiferent de culoarea politica.Mi-as dori sa apara si in Bacau ,un om cum este Dr.Cotirlet ,ce a REUSIT la Moinesti ,ce nu se v-a realiza in Bacau nici in urmatorii 20de ani.In concluzie mai usor cu laudele.
Anonim a zis
Nu stiu ce impact va avea acest centru dar ma bucur ca intrarea in oras dinspre ardeal va arata altfel cand vor fi gata, pasajul si centrul de afaceri si expozitii!
Herbert a zis
E bine ca se executa constructia acestui obiectiv intr-un ritm sustinut dar impactul asupra economiei locale are de-a face cu alti factori.
Pentru ca investitorii sa vina in Bacau trebuie sa existe niste premise pentru acestia, cum ar fi:
– infrastructura ( autostrazi sau certitudinea ca macar un proiect viitor de autostrada va incepe constructia pana in 2011 )
– populatia activa de munca si populatia generala, Bacaul este un oras mijlociu si nu ne situam prea bine la capitolul acesta.
– un centru universitar veritabil, ceea ce inca nu e cazul in Bacau
– diverse stimulente oferite intreprinzatorilor la inceperea unei afaceri de catre adminsitratia locala si nu numai.
Cam pe scurt acestia ar fi o serie de factori care atrag investitorii si va intreb pe voi, din postura unor investitori….a-ti alege Bacaul in detrimentul Timisoarei, Clujului, Brasovului, Ploiestiului, Aradului sau Oradea pentru a va deschide o unitate de productie?
bond a zis
@ Herbert – DA !
laura a zis
sa dea D-zeu sa se finalizeze cu bine constructia si cu aceasta ocazie sa se creeze locuri de munca pentru „somerii cu studii superioare” de astazi….sa nu se aleaga dupa ochi frumosi si pile…..
andrei a zis
Harbert, cum crezi tu ca Timisoara, Cluj, Brasov, Ploiesti, Arad sau Oradea au devenit zone prielnice investitiilor? Usor, usor, si Bacaul le va ajunge. Planurile mari il va urca intre primii.
go west a zis
trebuie sa recunoastem ca romica are cateva realizari semnificative si finalizarea spitalului, pasajului si centrului de expozitii vor fi cateva puncte greu de contracarat de adversarii politici! va amintiti unde va faceati cumparaturile pana in 2004?! Chiar daca multi le contesta, aparitia supermaketurilor in bacau era absolut necesara! Recunosc, imi placesa intru in mall, chiar daca nu am leu in buzunar!