• cinci miliarde de lei alocați de către CJ n-au putut fi folosite, din cauza unor „neconcordanțe” între proiecte, a anunțat Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean • conform acestuia, anul viitor, va fi nevoie de un „efor bugetar mai mare”
Lucrările la Parcul Industrial HIT Hemeiuși sînt în întîrziere, fapt ce a obligat Consiliul Județean (CJ), beneficiarul proiectului, să-și retragă cinci miliarde de lei, partea de cofinanțare pe care o alocase pentru finalul acestui an. Neculai Lupu, președintele CJ, spune că „lucrările nu s-au derulat în graficul stabilit inițial, deoarece s-au constatat neconcordanțe între proiecte”. Președintele dă asigurări că întîrzierea va fi recuperată anul viitor. „Noi sîntem în grafic cu cota noastră de cofinanțare. Deoarece am retras acești bani, anul viitor Consiliul va trebui să facă un efort bugetar mult mai mare”, preconizează Lupu. Cele cinci miliarde de lei au fost alocate altor capitole bugetare la ultima ședință a CJ.
Bugetul total estimat al proiectului HIT este de 7,27 milioane de euro, din care 4,6 milioane – finanțare din partea Uniunii Europene, 1,5 milioane de euro – contribuția Guvernului României, iar 1,15 milioane – cofinanțare locală din partea CJ Bacău. Parcul Industrial HIT va fi amplasat în comuna Hemeiuși. Suprafața totală a parcului va fi de 10,85 hectare, din care, în primă fază, pe mai mult de patru hectare vor fi amplasate construcții. Terenul a fost pus la dispoziție de autoritățile locale ale comunei Hemeiuși. Lucrările de execuție trebuie să dureze pînă în decembrie 2004. În caz contrar, constructorul, firma grecească Diekat, este pasibil de penalizări.
Obiectivele Parcului Industrial de la Hemeiuși sînt crearea unei infrastructuri de afaceri de tip „Parc Industrial” pentru sprijinirea IMM-urilor din domeniul IT&C (tehnologia informațiilor și comunicații) și amorsarea unei industrii alternative, performante și nepoluante. Pentru spațiile care vor fi construite la Hemeiuși, firmele investitoare vor plăti chirii la aproximativ 50 la sută din prețul pieței. Parcul Industrial HIT va fi dotat cu utilități speciale, specifice domeniului IT&C – canale de transmisii date de mare viteză (fibră optică și radio), climatizare, rețele interne, curent electric stabil etc.
CJ preconizează că un efect imediat va fi crearea de locuri de muncă pentru specialiști IT&C din regiune. În cadrul parcului vor exista aproximativ 600 de locuri de muncă, din care peste 200 vor fi slujbe nou create. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns