• aceasta a fost adusă la Biserica „Sfinții Petru și Pavel”, de unde a fost oferită de episcopul Aurel Percă tuturor tinerilor desemnați de parohie să aducă lumina lui Hristos
Lumina Păcii de la Bethleem, din Grota Nașterii Pruncului Iisus, a ajuns pentru prima oară la Bacău și a fost depusă în catedrala „Sfinții Petru și Pavel” din centrul orașului. Ea a fost adusă de la Viena, de doi tineri cercetași catolici, Adrian Secal și Ioana Zicman, în urmă cu o săptămînă.
„În acest an, ceremonia religioasă a împărțirii luminii a avut loc pe 13 decembrie. În Catedrala «Sfîntul Ștefan» au fost șapte mii de oameni și reprezentanți din 25 de țări. Cardinalul de la Viena, cînd a auzit că sîntem români, ne-a întrebat dacă nu cumva sîntem ortodocși. Fiecare reprezentant a mers în fața altarului și și-a
aprins felinarul de la un altul în care ardea lumina de la Bethleem. „Nu aveam voie să lăsăm lumina să se stingă, nu am dormit toată noaptea. Ne-am întors cu trenul și un controlor ungur ne-a certat că dăm foc la tren. Am ajuns însă cu bine, cu lumina aprinsă”, a povestit Ioana Zicman, tînăra de 19 ani, una dintre cele două românce participante la eveniment. „Acum, la 15 ani de cînd a ajuns în Europa, Lumina Păcii a ajuns pentru a opta oară în România, una dintre cele 25 de țări care au avut reprezentați la ceremonia de anul acesta, de la Viena. Mesajul care vine împreună cu acest simbol este să răspîndim pacea în lume. Această flacără nu este doar o simplă flacără într-un felinar, ci este flacăra prin care noi, tinerii, vrem să răspîndim pacea în lume”, a spus Adrian.
După Sfînta Liturghie de ieri după-amiază, celebrată de un sobor de preoți, în frunte cu Prea Sfințitul Aurel Percă, expiscop auxiliar de Iași, într-un cadru festiv, lumina adusă de la locul nașterii lui Iisus a fost oferită în dar tinerilor veniți din toate zonele Moldovei. „Nu trebuie să ne așteptăm la o lumină deosebită. Este o lumină plăpîndă, slabă, prin care vedem însă suficient ca să nu ne fie teamă de întuneric”, a declarat Prea Sfințitul Episcop Aurel Percă.
Cît privește alegerea, în premieră, a Bacăului, ca punct de răspîndire a luminii de la Bethleem în toată Moldova, Episcopul Percă a precizat că această opțiune nu este deloc întîmplătoare. „Zona Bacăului este cea mai numeroasă din punct de vedere al credincioșilor romano-catolici, fiind un centru deosebit de dinamic. Dorim să dăm importanță acestei zone, unde sînt mulți tineri care au insistat ca această ceremonie să aibă loc aici”, a precizat Prea Sfințitul Aurel Percă. Grupurile de cercetași sosiți la Bacău erau bucuroși, păstrînd însă pe chipurile lor imaginea responsabilității. „Mi-e frică să nu se stingă pînă ajung la parohie, pentru că, atunci, va trebui să mă întorc să o iau din nou”, spuneau toți cei sosiți la catedrala „Sfinții Petru și Pavel” din Bacău pentru a lua Lumina Păcii de la Bethleem. Acesta era singurul lor gîndul lor, după ce au primit lumina în felinare. Toți s-au îndreptat apoi spre parohiile care i-au desemnat în acest an ca misionari ai păcii.
Lumină adusă de la Bethleem la Viena, în ziua de 13 decembrie, va fi prezentă în toate bisericile romano-catolice din Moldova. „Tinerii care au luat Lumina Păcii cu felinarele de la Bacău se duc în parohiile lor și o depun în biserică. În noapte de Crăciun se sting toate luminile din sfîntul lăcaș și se aduce Lumina de la Bethleem, care luminează neîntrerupt pînă la serbarea din anul viitor.
De bucurie că anul acesta Lumina Păcii de la Bethleem a fost împărțită pentru România, de la Bacău, tinerii cercetași băcăuani au tipărit și distribuit tuturor felicitări de Crăciun avînd imprimate pe verso „Bacău – 22 decembrie 2003, Ceremonia distribuirii Luminiii Păcii de la Bethleem”.
Ideea propagării Luminii Păcii de la Bethleem își are originea într-o inițiativă a Societății de Radio și Televiziune din Oberosterreich (Austria Superioară), din anul 1986. În timp, această acțiune a Luminii Păcii de la Betleem s-a extins în peste 25 de țări și a devenit un obiecei apreciat de toți. Din 1986 pînă în 1999, Lumina Păcii de la Bethleem era aprinsă în grota în care s-a născut Mîntuitorul, de către un copil din regiunea Oberosterreich și adusă la Linz. În anul 2000, pentru întîia oară, din cauza situației politice tensionate din Israel, această lumină a fost înmînată unui copil pe aeroportul din Tel Aviv. În anul 2001, Lumina Păcii a fost adusă în Austria, pentru întîia oară, de către copii din Israel. În anul 2002, organizatorii acestei acțiuni au decis să aducă din nou Lumina Păcii direct de la Bethleem. Anul acesta, Lumina Păcii a fost aprinsă în Grota Nașterii din Bethleem, de către o fetiță de 12 ani. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns