Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ctitorie din 1825 a domnitorului Ion Sandu Sturdza, a reunit în noaptea de Înviere întreaga suflare a comunei Săucești. Oameni ai satului, rude ale acestora și băcăuani ai căror părinți își dorm somnul veșnic în cimitirul bisericii au umplut curtea lăcașului de cult începând cu ora 23. Puțin după miezul nopții, lumina din biserică s-a stins, iar câteva momente mai târziu credincioșii părăseau clădirea cu lumina sfântă a Învierii. Pr. Paroh Iconom Stavrofor Ioan Vadana a împărțit lumină enoriașilor și a urcat pe scena amenajată în fața bisericii, unde a avut loc slujba de Înviere.
Preotul i-a îndemnat pe credincioșii ortodocși să-și îndrepte atenția către biserică, căci credința va fi cea care îi va mântui și le va aduce pacea și liniștea sufletească. Slujba a avut o mare încărcătură spirituală, preotul paroh vorbindu-le enoriașilor despre Înviere, despre sacrificiu, despre mântuire. Vestea multașteptată că „Hristos a înviat!” a fost primită de băcăuanii prezenți la slujbă, care au răspuns la unison cu „Adevărat a înviat!”. Oamenii au înconjurat biserica cântând „Hristos a înviat din morți/ Cu moartea pre moarte călcând/ Și celor din morminte/ Viață dăruindu-le”. Sfânta Liturghie s-a ținut în biserică, nu înainte ca preotul Ioana Vadana să-i invite alături de el pe enoriași.
„Sfânta Înviere nu înseamnă doar mese îmbelșugate, stropite din plin cu vin – a spus preotul Ioana Vadana. Înainte de a vă înfrupta din bucate, vă invit la Sfânta Liturghie”. Unii oameni l-au urmat în biserică, iar cei mai mulți dintre credincioșii care au asistat la slujba de Înviere au inundat cimitirul aflat în vecinătatea bisericii, pentru a duce lumină celor adormiți. „N-am mai văzut în niciun an atâta lume în cimitir.
A fost atât de aglomerat că se mergea pe două rânduri până la morminte. A fost frumos să văd atâta lume, să aud freamătul din cimitir și nelipsitele urări «Hristos a înviat!»”, spune Maria Enache, localnică. Conform tradiției, tinerii au făcut pe alocuri focuri mari, limbile de foc înălțate spre cer completând astfel atmosfera încărcată de spiritualitate. Legătura creată între oameni a fost una specială, unică. După ce și-au făcut „datoria” față de cei adormiți, mare parte dintre oameni s-au întors în biserică și au asistat până dimineață la slujbă. Biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Săucești își leagă existența de familia voievodală Ioan (Ioniță) și Ecaterina Sturdza, voievod moldovean (1822-1828). (Ramona IONESCU)
Lasă un răspuns