Schimbarea la fata, numita in popr si Preobrajenia sau Probojenia (denumire slava a sarbatorii) la 6 august, e sarbatoarea schimbarii la fata a Domnului, in muntele Taborului, in fata ucenicilor Sai, Petru, Ioan si Iacov.
Prin aceasta Schimbare, Mintuitorul Iisus Hristos a ridicat si a imbarbatat inima ucenicilor, fata de sminteala crucii, ce urma sa fie.
Umilirile oricit de adinci, ale patimilor si mortii Sale, nu vor mai fi in stare sa clatine, cu totul, credinta unor oameni, care au cunoscut dumnezeirea ascunsa a Invatatorului lor. Patimile si moartea Mintuitorului nu mai sint un sfirsit, ci dovezi ca El s-a dat mortii, de buna voie, pentru mintuirea lumii. Schimbarea la Fata este mai noua decit celelalte praznice imparatesti.
La inceput a fost aniversarea anuala a sfintirii bisericii zidite in sec. IV de Sfinta Elena pe locul de pe muntele Taborului, unde Domnul S-a schimbat de fata. In sec. VIII, Sfintul Andrei Criteanul a lasat o frumoasa predica la aceasta sarbatoare, generalizata in tot Rasaritul.
In Apus, sarbatoarea Schimbarii la fata, desi serbata sporadic inca de prin secolul VII, s-a generalizat mai tirziu, prin hotarirea luata de papa Calist III de a consacra defintiv aceasta sarbatoare drept multumire pentru biruinta cistigata de ostile crestine asupra turcilor la Belgrad, in anul 1456.
In aceasta zi se aduc in biserici prinoase (pirga) din struguri, se binecuvinteaza si se impart (obicei crestin vechi, amintit in canonul 28 al Sinodului trulan).
In unele parti (Biserica rusa) in aceasta zi se face in biserici si la cimitire pomenirea generala a mortilor si mai ales a eroilor morti pentru apararea patriei.
In biserica armeana, sarbatoarea Schimbarii al fata se praznuieste cu deosebita solemnitate. Cind cade intr-una din zilele de rind de peste saptamina, serbarea ei se amina pe duminica viitoare, iar in ajun se posteste.
Ioan de la Cruce a zis
„Prin aceasta Schimbare, Mintuitorul Iisus Hristos a ridicat si a imbarbatat inima ucenicilor, fata de sminteala crucii, ce urma sa fie.” Doamne, omul asta nu stie niciun pic de teologie si de exprimare corecta in lb romana!
Nu e corect sa spui „prin aceasta schimbare”, „a ridicat inima (vai!!!)”, „Mantuitorul Iisus” este pleonasm si „sminteala crucii” e culmea exprimarii tampite! Si astea numai analizand o fraza!! VAI! VAI!
@C-tin gherasim a zis
Va indemn si incurajez sa vestiti „sminteala crucii” sub calauzirea Duhului Sfant. Credeti ca ati fost uns si autorizat prin credinta in Domnul Iisus Hristos sa faceti asta. Cred ca Dumnezeu are puterea si planul sa schimbe multe vieti aici.