• depozitele bancare în lei sunt mai mari decît cele în valută
Evoluția cursului euro-dolar în prima jumătate a anului a stîrnit neliniște atît pe piața interbancară, cît și în rîndul populației. Euro a trecut în anii 1999-2001, cînd era doar monedă de cont, printr-o perioadă de tranziție începînd cu paritatea de unu la unu față de dolar și terminînd anul trecut cu o valoare de 0,85 la sută din moneda americană. Analiștii au pus această cădere pe seama neîncrederii oamenilor de afaceri într-o monedă existentă numai scriptic. Începutul anului 2002, cînd monedele din 12 țări ale Uniunii Europene (numite monede IN) au fost preschimbate în euro, a adus treptat o întărire a a acestei valute față de dolar. Evoluția ascendentă a cursului euro-dolar a culminat luna trecută, cînd paritatea a trecut prin stadiile 0,95 – 0,998, moneda europeană cîștigînd peste 2.000 de lei, în timp ce dolarul american a pierdut mai mult de 50 de lei, cursul apropiindu-se de „unu la unu”. Creșterea euro în raport cu dolarul apare cu atît mai normală cu cît 17 la sută din comerțul mondial se face în valuta americană , moneda euro folosindu-se în același procent. Fenomenul a fost resimțit dur de cei care au apelat la credite în euro, monedă care a evoluat peste rata inflației (circa 2,2 la sută lunar), în timp ce dolarul a evoluat sub acest indicator. De altfel, statistica arată că investițiile în euro au adus un profit de peste 5 la sută. În paralel, casele de schimb valutar au renunțat să mai speculeze cursului dolarului, cum au făcut-o după atentatele de la 11 septembrie din SUA, și au trecut la moneda europeană. Operatorii băcăuani de pe această piață au practicat o diferență între prețul de cumpărare și de vînzare de 450 de lei la tranzacțiile în euro și de numai 250 de lei la cele în dolari, încercînd să își mărească profitul pe seama „foamei” de euro, pe fondul evoluției explozive a acestei valute.
Lupta acerbă dintre euro și dolar pare însă că a fost de bun augur pentru investițiile în moneda românească, depozitele bancare în lei fiind mult mai mari decît cele în alte valute.
În tabelul alăturat vă prezentăm și evoluția depozitelor bancare în județul Bacău.
28 februarie 2002 31 mai 2002
în lei valute în echivalent lei în lei valute în echival lei
Firme 1.453 mld 223 mld 2.230 mld 415 mld
Populație 1.640 mld 1.338 mld 1.658 mld 1.421 mld
Total 3.093 mld 1.561mld 3.888 mld 1.836 mld
Din aceste date rezultă că, pe ansamblu, depozitele în valută au avut un ritm de creștere mai mare față de cele în lei (17 la sută față de 3 procente), în perioada de referință. De asemenea, depozitele în lei ale băcăuanilor au crescut cu 1,08 la sută, iar investițiile în valută s-au majorat cu 5,8 procente. În plus, se constată că populația județului are depozite mai mari atît în lei cît și în valută decît societățile comerciale, stare de lucruri perfect normală avînd în vedere că, în general, firmele nu prea fac depozite, ci rulează banii. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns