• așa s-a gîndit să procedeze primarul din Izvoru Berheciului, supărat că presa a semnalat greșelile crase pe care le-a făcut referitor la plata ajutoarelor sociale
Problema plății ajutoarelor sociale către persoanele care au muncit în folosul localităților a fost mult dezbătută la ultima ședință a Comisiei Consultative. După felul în care au reacționat, primarii au demonstrat încă o dată că nu înțeleg că și această problemă cade în sarcina lor și că nu trebuie să acționeze după bunul plac, ci după lege. Teodor Agachi, directorul Direcției Muncii și Solidarității Sociale (DMSS) din Bacău, a explicat că în cele mai multe comune acordarea ajutoarelor sociale către nevoiași a fost făcută prea tîrziu sau deloc, primarii au emis dispoziții la cîteva luni de la primirea cererilor de la cetățeni și nu i-au pus oamenii la treabă. Acestea sînt doar cîteva nereguli depistate în cele 54 de controale efectuate la primăriile de la țară. Pentru întîrzierea cu care au fost aprobate ajutoarele sociale au fost nominalizate primăriile din Asău, Ardeoani, Berzunți, Dămienești, Ghimeș Făget, Helegiu, Izvoru Berheciului, Pîrgărești, Valea Seacă și Tamași. Primăriile din Ghimeș Făget, Gura Văii, Izvoru Berheciului, Livezi, Mânăstirea Cașin, Nicolae Bălcescu, Sascut și Tamași nu le-au dat banii oamenilor care au muncit în comună, deși aveau bani în cont. Teodor Agachi i-a dat ca exemple negative și pe primarii din Măgirești și Negri, care au făcut plățile în procente (?!), pe cei din Tătărăști și Huruiești pentru că au inclus ajutorul de încălzire în banii pentru ajutoarele sociale, iar pe primarul din Măgirești pentru că a plătit localncii fără ca ei să fi muncit.
După intervenția directorului Agachi, prefectul Radu Cătălin Mardare le-a atras atenția primarilor că nu mai este cazul să se scuze în vreun fel, ci să aplice legea așa cum este ea. „Au trecut șase luni și încă mai sînt primari care nu știu cum să soluționeze anumite cereri. Vă reamintesc că acestea trebuie să primească un răspuns, fie el favorabil sau nu, în 30 de zile. Vă reamintesc că trebuie să-i cheme la muncă pe oameni și să faceți un pontaj. Aveți datoria să aplicați legea asta, fie că vă place sau nu. Este, într-adevăr, o lege care nu prevede sancțiuni, dar vă expuneți anumitor riscuri”, i-a avertizat prefectul Mardare pe aleșii din comune.
Ion Pravăț, primarul din Valea Seacă, s-a plîns că la el în comună sînt foarte mulți țigani, care muncesc o vreme, sînt plătiți, după care pleacă și trimit la muncă copii sau soțiile. „Nu-i dați bani”, a spus reprezentantul Direcției de Muncă, dublat de primarii care începuseră subit să rîdă și să vocifereze, deși ei erau subiectul discuției deloc favorabilă lor. Atmosfera pare să-i fi dat curaj și lui Gheorghe Grigoraș, primarul din comuna Izvoru Berheciului, cea mai des nominalizată la capitolul „nerealizări”. Acesta s-a ridicat și a acuzat presa că i-a ridicat țăranii din comună în cap, care apoi au plecat pe jos, de două ori, la Bacău. „Cei de la Direcția Muncii spun că fișele de calcul erau scrise în creion. Asta a fost singura problemă, însă domnul respectiv s-a uitat oleacă, și-a luat diplomatul și a plecat. Pe mine presa m-a îmbolnăvitZiariștii au venit în comună, au găsit 30 de oameni cu sticlele de băutură, care i-au spus că nu le-am dat banii. Așa mi i-au ridicat în cap pe oameni”, a fost justificarea ieftină a primarului, care n-a găsit de cuviință să le explice celorlalți primari de ce n-a emis dispoziții la timp și cum de cîteva luni n-a dat un telefon la Consiliul Județean să ceară bani ca să-i plătească pe oameni. Primarul Grigoraș a continuat spunînd că cel care i-a întărtat pe oameni să vină pe jos la Bacău este un localnic, „care o face pe Miron Cozma în comună”. „Vă spun sincer, eu am citit presa. Dar de acum folosesc ziarele în loc de hîrtie igienică”, a spus primarul mitocan. Căruia probabil multe obscenități i-ar mai fi ieșit de pe buze, dacă n-ar fi intervenit prefectul Cătălin Mardare, care l-a rugat să fie decent. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns