• Gheorghe Milea, patronul firmei Milea Impex din Dărmănești, spune că mafia lemnului de pe Valea Trotușului este întreținută intenționat de interesele politice, dar și de cele ale serviciilor secrete • arabii vizați de declarațiile omului de afaceri l-au amenințat cu exterminarea fizică • Gheorghe Milea îl mai acuză de implicare în mafia lemnului și pe subprefectul Gabriel Vlase, precum și pe polițiștii care țineau loc de „foaie de parcurs” la transporturile cu lemne
Gheorghe Milea, unul dintre cei mai „gălăgioși” oameni de afaceri din Bacău, mai ales în ceea ce privește mafia lemnului, a decis să nu mai facă acuze la modul general, ci să și nominalizeze cîteva persoane, care, în opinia lui, ar fi implicate în întreținerea mafiei lemnului de pe Valea Muntelui. Printre numele de rezonanță pronunțate de Gheorghe Milea se numără cel al șefului Serviciului de Informații Externe (SIE), Gheorghe Fulga, născut în comuna Agăș, la 2 mai 1951 și care după revoluție, din membru FSN a ajuns consilier al președintelui României, Ion Iliescu, iar mai apoi șef al unuia dintre serviciile secrete din România, respectiv SIE, unde l-a înlocuit pe Cătălin Harnagea. Milea a refuzat să meționeze mai multe detalii în privința modului în care Gheorghe Fulga ar gestiona afacerile ilegale cu lemn de pe Valea Trotușului, dar a spus răspicat că fostul băcăuan este „tatăl mafiei lemnului de pe Valea Muntelui”. „Gheorghe Fulga nu este singurul implicat în mafia lemnului. Alături de el, participanți și vinovați de marele jaf sînt și politicieni și și magistrați, și oameni din poliție, dar și din silvicultură”, ne-a spus Gheorghe Milea. El a menționat că în condițiile în care autoritățile nu iau măsuri ferme de stopare a furturilor care au pleșuvit munții de păduri, va da mai multe amănunte, fiind decis să facă publice toate învîrtelile care se fac pe seama pădurilor românești. „M-am săturat să mă tot duc prin audiențe pe la miniștri. În 2001, am fost în audiență la fostul ministru de Interne din acea perioadă, Ioan Rus. Am fost și la ministrul Agriculturii, Ilie Sîrbu, iar la cabinetul primului ministru am fost primit de consilierul Petrișor Peiu. Tuturor le-a spus detaliat cine și cum gestionează afacerile ilegale cu lemn, le-am arătat cu dovezi cum pleacă pe CFR sute de vagoane cu lemn fără acte, cum polițiștii sînt pe post de foi de transport pentru lemnul care pleacă în mijloace auto de transport. Cu toate acestea, măsurile luate sînt aproape inexistente. După discuția cu ministrul de Interne, acesta a trimis o comisie condusă de generalul Arghiroiu, care nu a făcut altceva decît să acopere cei 22.000 de metri cubi de bușteni găsiți fără acte la societatea Kinana și alți 3.700 de metri cubi de cherestea de la Pelal. Dacă o asemenea delegație a făcut măsluieli, atunci la ce să ne așteptăm de la sergentul major și pădurarul care fac control în șosea?”, s-a întrebat Gheorghe Milea.
Subprefectul Gabriel Vlase, nominalizat alături de cei care profită de afacerile ilegale cu lemn
Gabriel Vlase, subprefectul de Bacău, este nominalizat de Milea ca fiind personajul care i-a produs cea mai mare dezamăgire după alegerile din 2000. „Cînd s-a apucat de verificările afacerilor cu lemne, eu chiar am crezut că va avea loc o schimbare adevărată și am fost foarte deschis cu el în ceea ce privește mafia lemnului. Pe cînd avea avînt mare, a descoperit și care erau polițiștii care aveau rol de foi de parcurs, dar la scurt timp, subprefectul Vlase s-a convins că este mai bine să lucrezi cu mafia lemnului decît împotriva ei”, ne-a mai spus Milea. Am încercat, pe parcursul zilei de ieri, să-l contactăm pe subprefectul Vlase, dar secretara ne-a spus că nu este în localitate, iar pe mobil nu a răspuns. Conform unor informații, subprefectul Vlase a fost plecat ieri la București.
Revenind la ceilați oameni de stat cu care a mai discutat despre jaful pădurilor, Milea a povestit un fapt cel puțin ciudat. „Le-am povestit și lui Petrișor Peiu și lui Ilie Sîrbu despre firmele arabe Kinana, Pelal, Master Wood și le-am lăsat și cîteva documente cu măsuri care ar fi trebuit luate pentru a stopa jaful. Nici n-am ajuns eu din București în Drămănești, că patronii de la aceste firme aveau deja aceste documente pe masă. M-au amenințat că mă elimină fizic dacă îi mai încurc, pentru că ei au cotizat mult prea mult la partid ca să-i încurc eu acum. „Avem mînă liberă să ne recuperăm banii, indiferent prin ce mijloace, pentru că am cotizat sus de tot cu bani mulți. Să ne lași în pace să ne facem treaba, că altfel te desființăm”, mi-a spus Michele, directorul de la Kinana. Le-am spus că nu voi renunța chit că voi muri cu ei de gît, pentru că eu sînt în țara mea. Acum, arabii de la firmele astea s-au mutat cu sediul prin zona Curții de Argeș”, ne-a mai spus Gheorghe Milea. El spune că a decis să spună ceea ce știe fiind nevoit să-și apere afacerea de faliment, final inevitabil în condițiile în care nu are materie primă pentru producție. „Am utilaje de sute de mii de euro care stau degeaba pentru că nu am materie primă. Eu nu pot lua buștean fără acte, iar cei care vînd, cum nu au nici ei acte la rîndul lor, preferă să se ducă să le vîndă celor care nu le cer documente de proveniență a masei lemnoase”, ne-a mai spus patronul firmei Milea Impex. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns