• cînd ciorba poate fi înlocuită cu un hamburger, cînd calciul nu-l mai iei din salate ci direct din tubul de medicamente, să stai în fața aragazului e pierdere de timp • dacă, însă, prietenul cu care stai îți cere de mîncare cînd vii istovită de la cursuri sau de la sala de sport, e bine să îți cauți un partener cu același stil de viață ca al tău
Telefoane mobile, Internet, televizor, 2-3 pregătiri, plimbări, ieșiri cu rolele, toate acestea trebuie făcute în afara celor 6-7 ore de școală. Problema care apare însă ține nu de lipsa energiei, ci de cea a timpului, care se scurge înspăimîntător de repede. Lecțiilor, în absența unei lucrări/teze, le sînt alocate porțiuni de timp de ordinul minutelor (minutele recreației, firește). Zilele, lunile se transformă în ani, ani ce conturează personalități și sisteme de valori. Și ne găsim încă o dată în fața unor mentalități noi, aparținînd unei generații a cărei existență gravitează în jurul unei surse de curent, o generație pentru care mîncarea vine în pungi și trebuie doar încălzită în cuptorul cu microunde. Atunci de ce ne-ar fi mare mirarea cînd aflam că obezitatea și bolile de inimă au o frecvență atît de mare?
De ceva ani, circulă teoria oului fiert, care pare să aibă mare priză la adolescenții de astăzi. Astfel, majoritatea au renunțat la ideea mîncării gătite, care, pe lîngă faptul că nu vine în recipiente din carton, nu are nici pe departe același farmec pe care-l deține un hamburger unsuros însoțit de o porție de cartofi îmbibați de aditivi. „Eu nu știu să gătesc, dar fratele meu e as”, a recunoscut Radu Leonte, un elev de la Colegiul Național „Ferdinand I”. În același fel, fetele recunosc că gastronomia nu le-a preocupat niciodată în mod deosebit, părînd prea puțin încîntate de perspectiva timpului pe care trebuie să-l petreacă în bucătărie. „Pînă la 18 ani, nu știam să prepar mai nimic. Pentru cine vrea să învețe să gătească, am un singur sfat: începeți de la curațat cartofi, iar cînd ați ajuns la a face o ciorbă de burtă, puteți spune că aveți cunoștințe de gastronomie”, i-a încurajat pe tineri Nuța Stoica, bucătar la restaurantul Del Sole.
Întrebarea rămîne totuși: „Cine mai are chef astăzi să gătească?” Merită să petreci atîta timp în bucătărie, cînd tot ce trebuie să faci este să dai un telefon și în cinci minute ai o pizza aburindă pe masă, cînd calciul de care ai nevoie se găsește în pahare de 400 mL și în tubulețe cumpărate de la farmacie? În plus, dacă ar fi să luăm în considerare toate presiunile sociale, ca să nu mai vorbim de alegerile pe care trebuie să le faci la această vîrstă, cine mai are timp de tigaie? Toți vrem carnete de conducere și cursuri, diplome ce pot fi trecute într-un curriculum vitae, iar ca să nu ne pierdem mințile, încercăm să ne facem și prieteni care își doresc aceleași lucruri. Nu de alta, dar după ce te-ai mutat cu iubitul tău într-o locuință, vii seara acasă de la job sau de la sala de sport și-ți cere să-i faci de mîncare, începi să te gîndești dacă alegerea făcută nu a fost cumva una greșită. (Bianca BALCOȘ)
Lasă un răspuns