Noua modificare a legii electorale ii va multumi, cu siguranta, pe unii politicieni. Electoratul nu a fost intrebat daca-i convine, insa, oricum, cui ii mai pasa de ceea ce doreste poporul?!
De 20 de ani a fost legislatura si legea electorala. La fiecare patru ani legea dupa care se aleg reprezentantii poporului a fost modificata de noii alesi, care doreau prevederi cit mai favorabile lor.
S-a ajuns, astfel, ca la alegerile locale sa nu se mai aleaga primarii cu majoritatea voturilor, ci cu cit da Domnu’. Pe motiv ca ar costa prea mult doua tururi de scrutin, s-a eliminat principiul majoritar in alegerea edililor, dupa ce, acum patru ani, s-a experimentat acelasi lucru cu presedintii consiliilor judetene.
Noua lege electorala care a trecut de Senat si se indreapta spre Camera Deputatilor vine si tulbura si mai mult apele: parlamentarii vor fi alesi prin vot uninominal pur, primii clasati fiind declarati cistigatori.
Desi pare o rezolvare a situatiei in care in Parlament au intrat, uneori cei clasati pe locurile doi sau trei, noul sistem pur si simplu arunca la cos preferintele electorale ale celor care n-au votat cu cistigatorul.
Practic, daca, de exemplu, intr-un colegiu electoral pe primul loc se va situa un candidat care a luat o treime din voturi, el va fi declarat cistigator iar voturile celorlalte doua treimi din electorat se vor pierde. Doua treimi din alegatori, deci, nu vor mai fi reprezentati in Parlament dupa noua lege.
Nici o alta lege electorala nu a indraznit, pina acum, sa elimine reprezentarea proportionala in Legislativ a tuturor votantilor. Chiar si in sistemul pe liste sau in sistemul uninominal proportional, preferintele alegatorilor erau luate in seama, pentru ca, voturile erau redistribuite.
Cu noua lege vom avea surpriza deloc placuta sa avem in Parlament un partid cu majoritate zdrobitoare desi la alegeri n-a obtinut mai mult de 40 la suta. Sau, partide care au obtinut 20 la suta din sufragii sa nu fie reprezentate.
Lasă un răspuns