• firma din Constanța nu a putut dovedi, pînă acum, proveniența butoaielor depozitate în rampa SC Foraj Sonde Moinești • IPM Bacău pune la dispoziția Parchetului de pe lîngă Judecătoria Moinești mostrele prelevate din lichidul deversat pe terenul din cartierul Găzăriei
Un inspector din cadrul Inspectoratului de Protecție a Mediului (IPM) Bacău s-a deplasat ieri la depozitul SC Foraj Sonde Moinești unde, săptămîna trecută, au fost deversate mai bine de 1.600 de litri de substanțe chimice, pentru a verifica dacă unitatea a luat toate măsurile de decontaminare a terenului afectat de poluare. „Solul afectat a fost decopertat pînă la o adîncime de o jumătate de metru și a fost reacoperit cu pietriș. Avînd în vedere că decopertarea terenului a fost făcută la puțin timp după producerea poluării, este puțin probabil ca substanțele chimice să fi avut timp să se infiltreze în pînza freatică”, ne-a declarat ieri Iulian Movilă, inspector șef în cadrul IPM Bacău. Măsurile de decontaminare a terenului pot fi însă eficiente doar în cazul incidentului produs în seara de miercuri, cînd, conform declarațiilor date de Alexandru Mocanu, directorul SC Foraj Sonde Moinești, au fost deversate opt dintre cele 30 de butoaie cu substanțe chimice destinate tratării lichidului de foraj aflate în depozitul unității din cartierul Găzărie.
A doua zi după producerea incidentului, cele 22 de butoaie rămase nedeversate au fost duse la batalul de control pentru colectarea reziduurilor petroliere din Moinești. Cîte butoaie au fost în total și ce cantitate de substațe chimice au fost depozite în total în rampa SC Foraj Sonde Moinești, nu poate nimeni să spună cu precizie, atîta vreme cît nu există o evidență clară de intrare a lor în custodia unității. De altfel, localnica Roza Beita, unul dintre proprietarii terenului pe care se afla depozitul SC Foraj Sonde Moinești, ne-a declarat că numărul total al butoaielor a fost cu mult mai mare. Cine poate garanta, așadar, că, așa cum au fost deversate cele opt butoaie, nu au fost deversate, în timp, și altele, fără ca nimeni să se fi sesizat.
În timpul anchetei demarate de inspectorii IPM Bacău în cea de a doua zi de la producerea incidentului, Alexandru Mocanu declara că respectiva cantitate de substanțe chimice a fost dată în custodia SC Foraj Sonde Moinești, în urmă cu mai bine de un an, de firma Intelect Contact Services din Constața, care este pateneră cu o firmă germană. Contactat telefonic de către inspectorii IPM, Ion Alexandru, directorul firmei constănțene, a dat garanții că are avize de mediu pentru substanțe, pe care le va trimite prin fax. „Pînă luni, la ora 16.30, nu am primit nici un fax din partea firmei din Constanța. În ceea ce ne privește, urmărim cu interes evoluția anchetei demarată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Moinești. Dacă va fi nevoie, vom pune la dispoziția organelor abiliate mostrele prelevate din lichidul deversat pe terenul din cartierul Găzăriei”, a declarat Iulian Movilă. Mostrele prelevate din substanțele aflate în depozitul din cartierul Găzăriei din Moinești sînt păstrate, sub sigiliu, la sediul IPM Bacău. „În orice caz de poluare este implicată, de regulă, foarte multă lume, de la salariați, pînă la conducerea unității. Legislația în domeniu prevede, pentru cei care sînt găsiți vinovați, sancțiuni atît de natură contravențională, cît și penală”, a încheiat Iulian Movilă.
Lasă un răspuns