Desi in fiecare an, aproape, agricultura a fost atinsa de diverse calamitati naturale, fermierii nu se prea inghesuie sa isi asigure culturile. Cei mai multi ocolesc firmele de asigurare din lipsa de bani. Putem vorbi insa si de o lipsa a educatiei in privinta asigurarilor. Potrivit specialistilor, agricultura României este asigurata de peste patru ori mai putin, in comparatie cu media din tarile membre ale Uniunii Europene. La nivelul judetului, de exemplu, in anul agricol trecut, au fost asigurate culturile de pe 25.950 hectare. Dintre acestea, cea mai mare suprafata a fost cultivata cu griu (15.198 hectare), porumb (3.764 hectare), rapita (3.174 hectare) si floarea soarelui (1.752 hectare). Or, in contextul in care suprafata agricola a judetului este de circa 319.000 de hectare, rezulta ca nici zece la suta din culturi au fost protejate cu o polita de asigurare.
Fermierii smecheri
Cei mai multi agricultori au fost obligati sa isi asigure culturile, pentru ca altfel riscau sa nu mai primeasca de la UE si de la bugetul national subventiile pe unitatea de suprafata. In rest, extrem de putini fermieri au decis din proprie initiativa ca ar fi bine sa-si protejeze culturile. Dintre acestia, din pacate, si mai putini se dovedesc a fi seriosi pe timpul derularii contractului de asigurare. „Sint unii agricultori care incheie o polita, platesc doar citeva rate, in special, pe perioada din an cind exista riscul de aparitie a situatiilor catastrofice, dupa care nu mai achita si restul ratelor. Or, pe perioada cind a platit ratele, el este acoperit, deci noi sintem obligati sa ii despagubim in caz de calamitate”, explica Emil Munteanu, directorul sucursalei din Bacau a firmei de asigurare FATA. Prin urmare, in sezonul agricol 2007-2008, societatea a fost nevoita sa plateasca despagubiri in valoare de 16 miliarde de lei vechi, in conditiile in care incasarile au fost de circa 10 miliarde de lei vechi.
Asigurarea culturilor agricole, obligatorie, de la 1 ianuarie 2010
Potrivit oficialilor de la Ministerul Agriculturii, asigurarea culturilor agricole va deveni obligatorie, incepind cu 1 ianuarie 2010. In prezent, statul acorda despagibiri fermierilor pentru pierderile cantitative si calitative de recolte produse printr-o manifestare distructiva a unor fenomene naturale. Despagubirile se acorda pentru culturile arabile si plantatiile afectate de calamitati naturale, insa numai pentru daune care depasesc 30% din productie. Nivelul maxim al despagubirii este de 70% din cheltuielile efectuate pina la data producerii fenomenului si se acorda numai pentru culturile asigurate. De regula, prima de asigurare este intre 4% si 8% din suma asigurata, in functie de cultura si de zona.
Lasă un răspuns