• jumătate dintre accidente au loc în construcții, prelucrarea lemnului și industria minieră • unii patroni nu declară accidentele de muncă, așa că statisticile nu sînt relevante • față de anul 1993, accidentele de muncă s-au redus la jumătate
Accidentele de muncă înregistrate la noi în județ sînt în continuă scădere. Dacă se compară diferențele de la an la an, acestea nu sînt spectaculoase, însă raportat la intervale mari de timp cifrele sînt îmbucurătoare. Un raport furnizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău arată că de la 318 accidente, cîte s-au înregistrat în anul 1993, s-a ajuns la 213 în 1997, și la numai 152, în 2003. Reprezentanții ITM sînt de părere că rezultatul restructurărilor din economie, mai ales asupra ramurilor cu risc profesional mai ridicat – precum domeniul minier, petrolier sau chimic-petrochimic, sînt cauzele principale care au dus la scăderea numărului de accidente.
În acest moment, singurul mod ca specialiștii să evalueze cît de sigur este un loc de muncă îl reprezintă chiar accidentele de muncă și bolile profesionale. Totul pleacă de la o scăpare a legii. La începutul acestui an, ar fi trebuit să apară un act normativ care să instituie un fond de asigurare pentru accidentele de muncă. Acesta există în documente, dar nu poate funcționa deoarece legea nu a intrat în vigoare. În atare situație, dacă un muncitor se accidentează la serviciu, pentru el se iau bani din bugetul asigurărilor sociale. Dacă legea ar fi în vigoare, s-ar lua bani din fondul amintit anterior. Uneori, nici numărul de accidente declarate de firme nu este relevant. „Unii angajatori au tendința să nu declare accidentele ușoare din comoditate sau din necunoașterea exactă a legislației”, ne-a declarat inspectorul șef Ion Barbu.
Există trei ramuri de activitate în care au loc circa jumătate dintre toate accidentele de muncă din județ. Cel puțin așa s-a întîmplat în ultimii trei ani. Este vorba despre exploatarea forestieră, prelucrarea primară a lemnului și construcții. Anul trecut, de exemplu, majoritatea accidentelor de muncă s-a datorat mai ales realizării inadecvate a manevrelor de lucru, neefectuării la timp a operațiilor indispensabile pentru securitatea muncii, deplasării sau staționării în zone periculoase, tolerării abaterilor de la normele de protecția muncii și omisiunilor în prestabilirea operațiilor de lucru. Toate acestea au condus la moartea mai multor persoane. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns