Ministerul Sănătății a lansat, luna trecută, în dezbatere publică noul pachet de servicii medicale de bază. Proiectul va face trecerea de la medicina spitalicească la cea prespitalicească și pune accent pe prevenirea și depistarea precoce a bolilor, urmârindu-se astfel „descărcarea” spitalelor de servicii nejustificate și internări fictive. Pachetul de bază prevede o singură consultație preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice între 18 și 39 de ani, și cel mult două consultații în trei luni în cazul pacienților „cu risc normal”, care au o problemă nouă sau acută de sănătate. Consultațiile preventive pentru cei în vârstă de până la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate și la 1 lună – la domiciliul copilului, la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni, o dată pe an de la 4 la 18 ani. Pentru supravegherea gravidei cu risc scăzut, sunt recomandate 8 vizite prenatale de rutină.
Vor fi decontate doar nașterile naturale și cezariana de urgență
Odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale de bază, niciun serviciu medical la cerere nu va fi decontat. Este și cazul nașterii prin cezariană care se va deconta de stat doar dacă medicul consideră că este necesară și nu la cererea pacientei. Proiectul prevede că statul va deconta doar nașterile naturale și cezariana de urgență. Nașterea va fi inclusă atât în pachetul de bază de servicii medicale, cât și în pachetul minim de servicii medicale – destinat persoanelor neasigurate.
Serviciile sunt acordate în funcție de gradul de risc al pacientului
Episoadele anuale de îngrijire cronică cuprind 1-2 consultații anuale, în medie, la medicul de familie pentru supravegherea evoluției bolii, un consult anual de specialitate, un set de explorări de 1-2 ori/an și prescrierea regulată a medicației. Pentru probleme de sănătate nou apărute sau acutizările unor afecțiuni cunoscute, serviciile sunt acordate în funcție de gradul de risc al pacientului. La pacienții cu risc normal, sunt prevăzute 1-2 consultații la medicul de familie, un bilet de trimitere la medicul specialist, 1-4 investigații paraclinice și prescriere de medicamente. În cazul pacienților cu risc crescut, în pachetul de bază sunt menționate 1-3 consultații la medicul de familie, 1-2 bilete de trimitere la medicul specialist, 1-6 investigații paraclinice și prescriere de medicamente. Consultațiile la domiciliu acordate de medicul de familie pacienților înscriși pe liste (persoane nedeplasabile și copiilor de 0-1 an) au fost stabilite la maximum 2 pentru o afecțiune acută și maximum 3 pentru o boală cronică.
Costurile din spitale, reduse în circa trei ani
În primul trimestru din acest an, autoritățile din sănătate de la nivel central au anunțat mai multe întâlniri cu managerii de spitale și discuții pe tema noului pachet de bază. Modificările aduse pachetului de servicii medicale ar avea drept rezultat micșorarea costurilor din spitale, ceea ce ar putea duce, în circa trei ani, la o actualizare a tarifelor pe care le practică în prezent spitalele. Autoritățile din sănătate preconizează că, în 2016, casele județene de asigurări de sănătate vor ajunge să deconteze „tarifele reale” practicate de spitale. Hotărârea de Guvern pentru aprobarea pachetului minimal și pachetului de servicii de bază este în dezbatere publică până la 22 ianuarie 2014.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns