• berea rezultată ar putea fi vîndută, iar Finanțele Publice și-ar mai recupera din bani
Peste 3.000 de tone de malț zac în celulele de la societatea Bere Lichior Mărgineni și se degradează, în loc să fie utilizate pentru recuperarea datoriilor fabricii. Depozitul are încă destul orz care, procesat, ar putea fi transformat în bere, produs la care cererea este mare în această perioadă. Interdicția impusă de Direcția Finanțe Publice prin ridicarea autorizațiilor de funcționare – cauzată de datoriile de peste 600 de miliarde de lei acumulate de unitate către bugetul de stat – fac ca malțul să se infesteze cu gărgărițe sau să fie supus altor factori negativi și să se degradeze. „Dacă am fi lăsați să procesăm numai ce avem acum în celule, am obține bere de cîteva zeci de miliarde de lei – spune directorul fabricii, Sergiu Șerban. Așa, materia primă nu valorează mare lucru și, după cum se vede, se mai și degradează”.
Instalațiile de la Bere Lichior au înghețat și au crăpat
„Economiile” făcute de patronii turci la Bere Lichior Mărgineni au determinat în această primăvară veritabile inundații în mai multe secții. Printre multele nemulțumiri ale angajaților față de patroni – care au răbufnit la sfîrșitul săptămînii trecute și au degenerat într-un conflict deschis – se numără și faptul că s-au făcut economii fără sens, care au dus la degradarea unor instalații cheie. „În iarna trecută, s-a tăiat încălzirea și aburul în cea mai mare parte dintre secții – ne-a spus una din angajatele unității, Mirela Miculescu -, iar multe conducte au înghețat și au crăpat. Numai în pavilionul central, unde sînt birourile șefilor turci, era cald”.
La fabrica de malț, acolo unde sînt celulele de păstrare a orzului, apa a atins și cinci metri înălțime. „Aici sînt anumite condiții, care ar fi trebuit respectate – ne-a spus Toma Iordache, șeful fabricii de malț, de fapt singurul angajat care a mai rămas din cei 45, cîți lucrau inițial aici. Am încercat să avertizăm că lucrurile s-ar putea să iasă prost, dar nu ne-a ascultat nimeni”. Cei ce coboară cele două nivele pînă la baza depozitului de orz sînt izbiți de mirosul greu de mucegai. Orzul rămas pe jos a încolțit deja, iar pe pereți se văd încă urmele inundației. Totuși, apa nu a intrat în celule, motiv pentru care cele 3.000 de tone de orz ar mai putea fi folosite. „Dacă ni se permite procesarea malțului, am avea bere în continuare – a spus directorul actual de la Bere Lichior Mărgineni, Sergiu Șerban. Inundația din primăvară nu l-a distrus, dar dacă-l mai lăsăm puțin, nu vom mai avea ce procesa. Iar sezonul berii este acum, vara, nu în noiembrie”. El recunoaște însă că Finanțele Publice au motive să fie neîncrezătoare, chiar dacă în fabrică s-a instituit administrarea judiciară. „Neseriozitatea atîrnă greu acum”, a tras concluzia directorul Șerban. Actuala conducere a fabricii a făcut o cerere către Ministerul Finanțelor, pentru a primi permisiunea de a procesa măcar ce este în depozite, adică cele 60 de vagoane de alcool, malțul, lichiorurile și sucurile alcoolizate. „Dacă ducem pînă la capăt prelucrarea materiei prime stocate, am obține produse de cel puțin 350 de miliarde de lei – este de părere directorul fabricii. Eu cred că este și în interesul dînșilor să recupereze banii. Dacă este să luăm litera legii, putem obține aprobarea, dar nu știu dacă acest fapt se va întîmpla”. Răspunsul ministerului de resort este așteptat pînă la sfîrșitul lunii. Menționăm că dacă unitatea ar fi vîndută pe bucăți, statul nu și-ar recupera nici măcar a zecea parte din ce datorează fabrica. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns