• fetițe de doar 13 sau 14 ani au ajuns să meargă la ginecolog pentru a face un avort • pacientele sînt atît de mici, încît medicii nici nu știu cum să le explice ce complicații pot apărea • există și băieți de școală generală care au făcut sex cu partenere de ocazie și care, după ce au contactat o boală venerică, au spun că nu știu ce e acela prezervativ • în astfel de situații ajung în special copiii din familii dezorganizate, ori ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate și și-au lăsat odraslele singure
Pînă acum cîțiva ani, vestea că o adolescentă din ultimul an de liceu este la un pas să devină mamă crea, deopotrivă, panică și mirare în rîndul opiniei publice, cunoscuților și propriei familii. An de an, lucrurile au „evoluat”, așa că s-a ajuns în situația ca unele fetițe să își înceapă viața sexuală încă din școala generală, iar primul avort îl fac cînd încă se legitimează cu certificatul de naștere. Pragul medicilor ginecologi din maternitatea băcăuană și din numeroasele cabinete private din oraș sînt trecute destul de des de fete care se pregătesc să dea examenul de capacitate sau care abia au trecut de aceste teste. Statisticile arată că cea mai mică vîrstă a unei tinere însărcinate care a solicitat un avort în cabinetele băcăuane este de numai 13 ani. „De cîțiva ani, ne confruntăm cu un fenomen extrem: vîrsta din ce în ce mai mică a tinerelor care rămîn însărcinate și recurg la un avort. Este vorba de fetițe de numai 13 sau 14 ani care vin ori la cabinetele din spital, ori la cele private și care solicită o întrerupere de sarcină. Sînt fete care provin din familii destrămate, sau din famili în care părinții sînt plecați la muncă în străinătate. Rămase singure acasă, ele nu mai sînt controlate de nici un adult, iar începerea vieții sexuale foarte devreme este un efect al pierderii autorității din partea părinților. Ele nu fac altceva decît să se adapteze, așa cum pot, la viața pe care văd că o duc adulții din preajma lor”, ne-a declarat medicul ginecolog Vladimir Corneleac.
Numărul fetițelor ajunse în cabinetele ginecologilor pentru o întrerupere de sarcină nu se ridică la sute de persoane, dar chiar și cîteva zeci de astfel de situații într-un an îi alarmează pe medicii specialiști. „Un avort făcut unei adolescente de numai 13, 14 ani nu are ca risc hemoragia abundentă, ci infecțiile și afecțiunile inflamatorii, care chiar și tratate cu antibiotice de ultimă generație pot produce mai tîrziu sarcini extrauterine și sterilitate. De obicei, primul contact sexual este cu parteneri ocazionali, sau care au avut la rîndul lor mai mulți parteneri și de aceea riscul infecțiilor este foarte mare. Sînt situații în care o leziune pe col trece la consult drept o simplă rană, dar după efectuarea analizelor de laborator rezultă că aceea este, de fapt, o leziune provocată de sifilis. Cel este mai îngrijorător este că de la un an la altul crește numărul acestor fetițe care fac un chiuretaj după primele menstruații. De fapt, dezvoltarea somatică a acestor fetițe este impresionantă. În clasa a VIII-a ele arată ca o tînără de 18 ani. Și faptul că dezvoltarea lor este cu mult peste vîrsta biologică explică începutul vieții sexuale mult mai devreme decît ar fi normal”, a adăugat doctorul Corneleac.
Sînt atît de mici, că nici nu știu bine ce li se întîmplă
Aduse de obicei la cabinetul medicilor de o rudă apropiată sau de tînărul cu care au conceput copilul, fetițele cu certificat de naștere în buzunar nici nu pricep prea bine ce se întîmplă cu ele. De multe ori, însuși medicii sînt puși în situații delicate și se chinuie să-și găsească cuvintele, pentru ca pacientele din fața lor să înțeleagă la ce riscuri se expun după un chiuretaj sau atunci cînd practică sexul neprotejat.
Și medicii venerologi au aceleași surprize ca și ginecologii. „Cei mai tineri bolnavi de sifilis ajunși să se trateze la noi au 13 ani. Marea lor majoritate erau băieți. În ultima vreme ajung să fie depistați cam doi, trei copii bolnavi de sifilis pe an. Toți au contactat boala în urma unei partide de sex întîmplătoare și habar nu aveau că există astfel de boli și prezervativul îi poate proteja de ele”, ne-a declarat doctorița Cristina Stănescu, șefa secției de Boli Dermato-Venerice din Spitalul Județean. Abia după ce ajung să recurgă la un chiuretaj sau să fie tratați de sifilis, copiii încep să gîndească înainte de a face un pas atît de important. Pe unii, însă, o partidă de sex neprotejat îi poate marca pe viață. Fetițele de 13, 14 ani ajung la chiuretaj, atît ele, cît și băieții putînd contacta, în cazurile fericite, o boală venerică, sau, cu mult mai grav, virusul HIV. Odată ce au învățat că prezervativele și pilulele anticoncepționale îi pot pune la adăpost, copiii care și-au dovedit „precocitatea” își continuă viața sexuală la vîrste la care interesul ar trebui să le fie încă stîrnit de desenele animate, de jocurile pe calculator și de ultimele noutăți din vitrinele cu jucării. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns