• din 17 femei care au început cursul de reintegrare profesională, doar 12 au finalizat instruirea • scopul programului este ca femeile care nu au muncit niciodată să-și găsească un loc de muncă
Cîteva dintre mamele obișnuite să-și trimită copiii la cerșit au absolvit, ieri, cursurile care au drept scop reintegrarea socială. Organizate de Fundația de Sprijin Comunitar, în cadrul programului „Gata, dispus și capabil” ce a fost inaugurat în vara anului 2001, cursurile se adresează femeilor care nu au avut niciodată un loc de muncă și care trăiau exploatîndu-și copiii, pe care de cele mai multe ori îi trimeteau la cerșit. Cursurile au început pe data de 11 septembrie anul trecut, cînd finanțatorii de la USAID aniversau un an de la dărîmarea turnurilor gemene din New York. Din cele 17 femei care s-au înscris inițial, doar 12 au absolvit stagiul de pregătire. „Cele cinci mame care au abandonat programul au avut motive diferite. Unele nu s-au adaptat cerințelor noastre, altele nu au vrut să muncească, iar o alta urmează să nască în perioada următoare”, ne-a declarat Mariana Gheorghiu, coordonatorul programului „Gata, dispus și capabil”. Seria care a încheiat cursurile ieri a fost a treia, primele două finalizînd cursurile în noiembrie 2001 și în primăvara anului 2002. Principalul scop al programului este găsirea unui loc de muncă, iar pentru acest lucru femeile au un curs de formare profesionale în meseria de zugrav organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă. Drept răsplată că au acceptat provocarea, cele 12 femei care au absolvit cursul au primit, din partea organizatorilor, diplome și mici cadouri.
Programul „Gata, dispus și capabil” are ca scop principal pregătirea tinerelor femei pentru găsirea unui loc de muncă și, mai important, cum să-l păstreze. La cursurile desfășurate săptămînal, care în acest caz au durat aproape jumătate de an, mamele sînt învățate despre ce înseamnă igiena personală, cum să se îmbrace, cum să se prezinte la un interviu pentru obținerea unui loc de muncă, cum să-și păsteze slujba, în cazul în care o dobîndesc, sau cum să se comporte în societate. „Din experiența celorlalte grupuri pe care le-am avut știm că nu toate mamele fac față acestor cursuri. Nu este de mirare, întrucît femeile pe care le-am selectat provin din rîndul celor care nu au avut niciodată un loc de muncă, iar în aceste condiții adaptarea în societate este dificilă”, ne-a declarat Maria Gheorghiu, coordonatorul proiectului „Gata, dispus și capabil”. O nouă serie în programul destinat reintegrării mamelor în societatea va demara în perioada următoare. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns