• Petre Ciotloș, președintele CNPAS, a emis o circulară către Casele de Pensii prin care viitoarele mămici își vor primi banii la pensie • aceasta pentru că instituția nu are de unde plăti banii femeilor care au făcut împrumuturi la bancă pentru a se asigura la suma maximă prevăzută de lege • pentru 35 de milioane plătiți în șase luni, ele urmau să primească pînă la 341 de milioane în doi ani • în județul nostru sînt 13 femei care au plătit 35 de milioane pentru asigurare
Viitoarele mămici care s-au asigurat la Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău riscă să rămînă cu buza umflată și cu datorii la bancă, pentru că nu vor mai primi banii prevăzuți de lege. Femeile care au sperat că vor ajunge milionare peste noapte s-au asigurat la Casa de Pensii, conform Legii pensiei. Tinerele au posibilitatea legală de a plăti la CJP Bacău o sumă lunară, timp de șase luni, prin care beneficiază de drepturile de care se bucură orice angajat. Apoi, ele urmează să primească, după ce nasc, banii, timp de doi ani. Cele care au împrumutat bani de la bancă și au plătit 35 de milioane de lei timp de șase luni, urmau să primească pînă la 341 de milioane de lei, în doi ani. Printr-o circulară emisă către casele județene de pensii, Petre Ciotloș, președintele Casei Naționale de Pensii (CNPAS) București, a modificat radical criteriile de acordare a banilor atît de așteptați de viitoarele mame. Plata către acestea se va face în rate foarte mici, lunare, dar nu acum, ci la pensie. Este vorba de banii plătiți în vederea încasării indemnizației de maternitate, de femeile care nu au îndeplinit sau nu îndeplinesc, la momentul sorocului, condiția de a fi încheiat contractul de asigurare cu cel puțin șase luni înainte.
Președintele Cotloș și-a motivat gestul prin faptul că nu ar fi drept ca o casnică a cărui soț este miliardar să se asigure la suma maximă prevăzută de lege, adică trei salarii medii brute pe țară, beneficiind de aceleași condiții cu o salariată care își plătește contribuția de asigurări sociale la stat. Se pare însă că Ciotloș a uitat de femeile care au girat cu locuința pentru a face un împrumut la bancă să se asigure. Și a omis să precizeze de unde va avea instituția bani să plătească asiguratelor banii investiți. Prin circulară se consideră că nașterea este un risc asigurat și că de prevederea legii nu pot beneficia decît persoanele care au în ultimele 12 luni șase luni de cotizare. Aceasta înseamnă că femeia care s-a asigurat în a treia lună de sarcină și naște la soroc va putea primi indemnizația, dar dacă Doamne ferește naște prematur, la șapte luni, nu va mai primi nimic. Prevederile circularei se aplică retroactiv, ceea ce înseamnă că femeile care au apucat să se asigure în baza Legii pensiei, au dat banii de pomană la CJP Bacău. Banii nu vor aduce profit decît la pensie, cînd vor mări punctul de pensie. „Circulara a provocat mari nemulțumiri”, ne-a declarat Sergiu Huidici, director general adjunct la CJP Bacău. În județul nostru sînt 13 viitoare mămici care s-au asigurat, în baza unor împrumuturi bancare, la CJP Bacău, la valoarea maximă și care riscă să rămînă cu datorii la bancă, pentru că banii vor veni cînd vor fi deja bunice. (C.T.)
Lasă un răspuns