Cele mai multe dintre companiile de astazi folosesc retele locale de comunicatie fara fir, Wi-Fi, dar numai 47% dintre acestea folosesc sisteme de protectie si criptare adecvate, iar mai putin de 30% utilizeaza orice forma de preventie a intruziunii în cadrul retelei. Sorin Popovici, directorul general al societatii Computer Troubleshooters din Bacau spune, insa, ca exista solutii moderne de protectie. Una dintree ele ar fi configurarea proprie a securitatii retelei.
Pentru o protectie maxima, trebuie folosite chei de criptare WPA2 (username si parola, stabilite de fiecare în parte) si o protectie suplimentara a accesului prin identificarea unica a fiecarei statii de lucru prin adresa MAC (adresa imprimata pe placa de retea). „Cu toate dezavantajele pe care le implica o retea de tip wireless – a precizat Sorin Popovici -, aceasta este, în prezent, preferata oricarei alte variante, întrucit ofera mai multe facilitati la un efort mult mai mic si, pe termen lung, cu mai putine cheltuieli decit o retea cablata. În cazul unei solutii fara fir, costurile asociate sint legate de echipamentul de transmisie fara fir si de placile wireless necesare statiilor de lucru care se vor conecta la retea. În situatia unei retele cablate, costurile implica, pe de o parte, echipamentele – switch-uri si placi de retea – si costul cablarii structurate.
Wi-Fi este tipul de tehnologie utilizat pentru realizarea de retele locale de comunicatie fara fir. Suportul pentru Wi-Fi este furnizat de diferite dispozitive hardware si de aproape toate sistemele de operare moderne pentru calculatoarele personale, routere, telefoane mobile si cele mai avansate console de jocuri. Securitatea acestui tip de comunicare este dezavantajata, comparativ cu o solutie cablata. Problema securitatii a fost, pina de curind, obstacolul principal în adoptarea retelelor fara fir, întrucit primele standarde de securitate s-au dovedit ineficiente si, astfel, multi utilizatori au început sa se teama de folosirea solutiilor wireless.
Configurarea implicita a dispozitivelor fara fir este, în general, fara niciun nivel de securitate, ceea ce pentru un utilizator fara cunostinte avansate este, în cele mai multe cazuri, configuratia care va fi folosita. Acest lucru poate duce la deschiderea accesului în reteaua proprie a unor persoane neautorizate, ducind, în final, la scurgeri de date. Acesta, desigur, este un risc major, mai ales pentru informatiile companiilor care utilizeaza acest tip de Internet. (Petru DONE)
Lasă un răspuns