• la întrecere au participat și opt asistați de la Gîrleni, care au deschis cursa în județul nostru • ei vor alerga pînă la finalul cursei, la Suceava • maratonul își propune să demonstreze lumii abilitățile pe care le au persoanele cu handicap neuropsihiatric
Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Gîșteni a fost cuprins de zarvă mare marți după amiaza. În centru s-a răspîndit vestea că unii asistați vor lua parte la o întrecere sportivă organizată de Asociația Europeană pentru Persoanele cu Handicap. Cu mic, cu mare, asistații s-au arătat interesați să participe la maratonul ștafetă, mai ales că printre competitori urmau să se afle și persoane cu handicap neuropsihic din alte țări europene. Selecția competitorilor a revenit conducerii centrului. „Marți după amiază am primit vestea și am fost foarte mulțumiți pentru că sîntem singurul centru de acest profil din țară nominalizat să participăm la competiție. Asistații au fost aleși în funcție de gravitatea afecțiuniii, de rezistența la efort și de dorința lor. Marți seara, cei opt competitori selectați au început să se organizeze, iar noi le-am imprimat tricourile de concurs cu sigla unității”, ne-a declarat medicul Ovidiu Necula, directorul căminului din Gîșteni.
Pentru asistații băcăuani, competiția sportivă a început aproape de ora doisprezece, între Sascut și Răcăciuni. Caravana de competitori din Polonia, Cehia, Austria și Ungaria a fost așteptată la limita dintre județele Bacău și Vrancea. Pe parcursul concursului, asitații cu probleme neuropsihice care vor alerga și însoțitorii lor au fost escortați de echipaje de la poliția rutieră pentru a le înlesni deplasarea. Printre cei care i-au primit pe oaspeți și a dat starul în cursă băcăuanilor a fost cunoscuta atletă Doina Melinte, director la Direcția Județeană de Sport.
Așteptarea plutonului format din competitori străini a fost plină de emoții pentru asistații de la Gîșteni. „Nu am făcut deloc pregătire fizică, dar sînt ambițioasă și am să alerg pînă la Bacău. Eu și cu Daniel am mai făcut sport și vom alerga să nu ne facem de rîs. Trebuie să cîștigăm”, ne-a spus Olga Chițac, asistată de la Gîșteni. Alături de ea, la maraton au mai luat parte Ildico Tenei, Ion Nichifor, Adriana Ciucur, Liliana Mîrza, Iulian Lascae, Sebastian Verman și Daniel Gherasim. Toți au fost marcați de moment. La marginea drumului, competitorii băcăuani, și singurii din țară au făcut genoflexiuni, au alergat pe loc, și-au încălzit mușchii. Marea lor curiozitate a fost să își cunoască colegii din alte țări, chiar dacă nu știau o boabă din limba acestora sau dintr-o limbă de circulație internațională. Dar limbajul are mai multe forme, așa că toți au putut comunica între ei de minune.
Concursul a început rapid, iar primii la startul maratonului ștafetă au fost reprezentanții noștri. Ei au trebuit să alerge o distanță de un kilometru și jumătate, după care predau ștafeta altei țări. Ștafeta, un băț din lemn, a fost dată fiecărui echipaj din cele zece prezente la start. „Regulamentul e simplu. Alergăm noi 1,5 km, după aceea înmînăm ștafeta cehilor și tot așa, pînă ne vine rîndul iar. Vom merge cu echipajul pînă la Suceava. Nu știu dacă există primii, dar important este să participăm”, a mai spus Ovidiu Necula.
Caravana de maratoniști cu handicap a fost programată să sosească ieri după amiază în Bacău, iar în această dimineață își va continua ruta spre Suceava. Această competiție și-a propus să arate lumii întregi abilitățile pe care le au persoanele defavorizate de lîngă noi, fie ele și persoane cu handicap neuropsihic. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns