Comuna băcăuană Corbasca, a fost, pentru ceva mai mult de o săptămînă, capitala astronimei românești, datorită desfășurării, aici, a celei de-a 11-a ediții a Taberei Naționale de Astronomie pentru Tineret, din cadrul proiectului „Perseide 2003”. Întîlnirea a reunit peste 60 de astronomi din toată țara, sosiți cu tot cazarmamentul pentru o tabără adevărată, de la corturi și ceaune, pînă la cele mai prețioase lucruri aduse la Corbasca, adică cele cîteva aparate
astronomice, telescoape, lunete și accesoriile necesare. Ca și în ceilalți ani, tabăra de anul acesta a fost instalată pe un teren din apropierea școlii, de unde observațiile sînt propice mai ales că atmosfera are în zonă o turbulență foarte scăzută, poluarea luminoasă este foarte redusă, iar mediul natural este deosebit.
Sufletul taberei a fost, și de această dată, Dan Mitruț, un astronom cu experiență, de loc chiar din Corbasca, dar nu a lipsit nici Valentin Grigore, liderul Societății Astronomice Române de Meteori (SARM), organizatorul manifestării.
Au existat și doi oaspeți de marcă: Ovidiu Văduvescu, doctor în astronomie, York University, Toronto, Canada, Associate Faculty, Humber College, Toronto, Canada și cercetător asociat la Institutul Astronomic al Academiei Române, București, și Alin Tolea, de la Department of Physics and Astronomy Johns Hopkins University, Baltimore, SUA. Cei doi au adus la Corbasca nu numai un bagaj impresionant de cunoștințe pe care le-au împărtășit învățăceilor, dar chiar și materiale aparent rudimentare, demonstrînd cum se poate face astronomie chiar și cu dotări minime.
Observațiile de la Corbasca au vizat în special meteorii, dar nu au fost ratate nici imaginile deosebit de spectaculoase ale altor aștri cerești. Tabăra de la Corbasca a reușit să stîrnească un enorm interes și în rîndul localnicilor, așa că mulți dintre ei și-au petrecut serile scrutînd bolta în căutarea aștrilor.
Rezultatele observațiilor din cadrul Proiectului „Perseide 2003” vor face obiectul lucrărilor de participare la Conferința Mondială de Meteori 2003 din Germania, în luna septembrie, unde SARM va reprezenta România.
De menționat că toate fondurile au venit pînă acum de la pasionații de astronomie, dar Ministerul Educației, cercetării și Tineretului a promis că va deconta toate cheltuielile. Este de menționat și ajutorul oferit de Școala Corbasca, precum și pe cel al primarului Iorgu Pușcașu. De asemenea, sătenii, familiarizați deja cu prezență, vară de vară, a astronomilor, au prins drag de aceștia și le-au asigurat benevol mare parte dintre cele necesare șederii la Corbasca. Tabăra de la Corbasca va lua sfîrșit sîmbătă, 26 iulie, dar acțiunile din cadrul proiectului „Perseide 2003” vor continua cu observații, din diferite puincte din țară, a curentului de meteori Perseide, una dintre cele mai spectaculoase ploi de stele care poate fi observată și care atinge maximul în prima parte a lunii august. Unul dintre punctele de observație ale curentului este și comuna Palanca din județul Bacău. Alți parteneri și colaboratori care au contribuit la reușita taberei de la Corbasca sînt Clubul de Ecologie și Turism „Veniți cu noi” Bacău, Asociația culturală NOVA Bacău și Colegiul Economic „Ion Ghica” Târgoviște. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns