• mii de credincioși băcăuani au luat parte la sfințirea bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” de la mănăstirea „Sfîntul Nicolae” din Parincea • „în momentul de față, în Episcopia Romanului există 27 de mănăstiri în care viețuiesc peste 450 de călugări și maici”, a declarat Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul • pesediștii băcăuani s-au înghesuit să iasă la rampă, în folosul apropiatei campanii electorale
Arareori le este dat creștinilor din mediul rural să vadă o slujbă religioasă oficiată de doi episcopi și un sobor de 30 de preoți. Și mai rar le este dat oamenilor să poată participa la ceremonia de sfințire a unui sfînt lăcaș. Întăriți sufletește cu aceste gînduri, mii de credincioși băcăuani au ținut să ia parte la sfințirea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” de la Mănăstirea „Sfîntul Nicolae din cîmp” – Parincea. Sosiți fie cu mașinile, fie pe jos, oamenii s-au adunat în jurul sfîntului lăcaș încă de sîmbătă după-amiază, cînd a fost adusă în pelerinaj icoana Sfintei Ana de la mănăstirea Bistrița. Creștinii din satele aflate lîngă mănăstire s-au închinat la relicva făcătoare de minuni și au luat parte, așa cum se cuvine, la slujba de priveghere de sîmbătă seara.
La primele ore ale dimineții, în ziua pomenii Sfîntului Mucenic Autonom, curtea așezămîntului monahal, situat la 34 kilometri de Bacău, era arhiplină. Încă un semn că băcăuanii au rămas încă apropiați sufletește și trupește de viața Bisericii. „Faptul că ați ridicat această biserică înseamnă mult. În primul rînd că nu s-a instaurat o criza spirituală”, avea să spună, printre altele, Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, prezent la eveniment alături de Prea Sfințitul Ioachim Mareș, episcopul Hușilor. Ceremonia de sfințire a bisericii a început în jurul orei 8.30, dimineața, oră deloc matinală pentru miile de credincioși, bărbați și femei, care au așteptat în fața ușilor momentul cînd aveau să primească dreptul de a intra în altarul abia sfințit. Totul, sub privirea atentă a forțelor de ordine prezente la Parincea. „Vom oficia Sfînta Liturghie pe scena de lîngă biserică, pentru ca dumneavoastră să vă puteți împărtăși de harul lui Dumnezeu, închinîndu-vă, după cum este obiceiul la sfințirea unui sfînt lăcaș, în altarul bisericii”, a spus mulțimii nerăbdătoarea Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, la finele slujbei de tîrnosire.
Apoi, cei doi ierarhi și soborul de preoți s-au urcat pe scena improvizată în spatele bisericii pentru oficierea Sfintei Liturghii. Evenimentul, a cărui durată s-a întins de-a lungul a peste cinci ore, n-a clintit din curtea așezămîntului monahal nici un suflet. N-au lipsit de la eveniment prefectul Bacăului, Radu Cătălin Mardare, sau Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean. De altfel, politicienii băcăuani au dat năvală la eveniment, conștienți, probabil, că e cea mai bună soluție pentru a-și face campanie electorală pentru nu prea îndepărtatele alegeri generale.
Cuvîntul de învățătură a fost rostit de Prea Sfințitul Ioachim al Hușilor, care le-a vorbit celor prezenți de iubirea lui Dumnezeu față de oameni și iubirea creștină care ar trebui să existe în sufletele fiecărui om. „Mai multă credință și mai multă iubire”, au fost cuvintele cu care ierarhul de la Huși și-a încheiat predica. La finalul slujbei, Prea Sfințitul Arhiereu-vicar Ioachim a făcut un scurt istoric al acestei mănăstiri, al cărei început, imediat după 1990, a fost făcut într-o bisericuță de lemnă adusă din altă parte, și care, după 14 ani, a ajuns o oază de spiritualitate în zona Văii Răcătăului. „În acest moment, există în Episcopia Romanului 27 de mănăstiri în care viețuiesc peste 460 de călugări și călugărițe”, a afirmat Prea Sfințitul Ioachim. El le-a mulțumit celor care s-au implicat în construcția acestei mănăstiri și a oferit diplome de vrednicie și icoane. O mențiune aparte și mulțumiri au fost adresate de către Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul pictorului Mihai Chiuaru, cel ce a reușit să confere imagine și culoare bisericii de la Parincea, „după șapte luni de muncă alături de echipa de pictori”, cum avea să recunoască meșterul iconar. Un moment special l-a constituit și oferirea distincției de stavrofoare maicii Evlampia, stareța mănăstirii de la Parincea, căreia ierarhul de la Huși i-a citit o rugăciune specială pentru a primi dreptul de a purta „o cruce de biruință, un semn de binecuvîntare, alături de crucea pe care o duce zi de zi în viața monahală”.
Prin evenimentul religios de la Parincea s-a dovedit că inițiativa deschiderii unei noi porți către cer, care a aparținut protosinghelului Mihail Velea, duhovnicul mănăstirii și maicii starețe, monahia Evlampia Corciu, în anul 1991, a fost una binecuvîntată de Dumnezeu. Mai ales că, „în scurt timp, obștea monahală s-a mărit prin venirea mai multor tinere, hotărîte să-și închine viața lui Dumnezeu și să se dedice slujirii Lui”, după cum a declarat părintele Serafim, mai marele mănăstirilor din Episcopia Romanului.
Sărbătoarea s-a încheiat în stilul creștinesc tradițional, cu o agapă în curtea mănăstirii, la care au luat parte toți creștinii prezenți la eveniment. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns