• pentru că vremea a fost potrivnică, credincioșii au fost primiți cu o ciorbă caldă și mîncare de post
Sute de credincioși din toată zona Berzunților, precum și pelerini din Bacău și împrejurimi, și-au dat întîlnire la mănăstirea „Sfîntul Sava” pentru a participa la slujba oficiată de Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul și un sobor de preoți, cu prilejul hramului bisericii. Cu mic, cu mare, oamenii s-au strîns în curtea sfîntului lăcaș pentru a asista la celebrarea sfintei Liturghii și a se împărtăși în plină perioadă de post. „Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ortodoxe, reprezentînd momentul cînd Mîntuitorul Iisus Hristos și-a descoperit dumnezeirea Sa în fața ucenicilor. Oamenii nu s-au speriat de vremea potrivnică și au venit să trăiască în spirit creștin acest moment duhovnicesc”, ne-a declarat Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului. „Ne bucurăm de toți cei care au venit și nu vrem ca nimeni să plece supărat de la noi. Îi primim pe toți cu un borș cald și o mîncare. Tuturor le spun să se bucure și să aibă curaj, și să nu dea niciodată înapoi”, ne-a spus starețul mănăstirii.
Între cei sosiți la biserica de la Sfîntul Sava s-au aflat președintele Consiliului Județean, Dragoș Benea, alături de subprefectul Gabriel Vlase, deputatul Viorel Hrebenciuc și prof. univ. dr. Dumitru Bontaș, președintele PSD Bacău. S-a remarcat și unul dintre ctitorii acestei mănăstiri, familia Petru și Olga Hăineală, care, mai puțin grăbiți decît alții, au zăbovit cîteva ceasuri în preajma sfîntului lăcaș.
Chiar dacă postul Maicii Domnului este în toi, iar la mănăstire bucatele erau pregătite așa cum cere tradiția bisericească, adică de post, cu pește, fiindcă ieri a fost dezlegare, la aproape un kilometru de sfîntul lăcaș, o altă mulțime de oameni se bucura nevoie mare, departe de duhul sărbătorii creștine. Manele ascultate la maxim, vată de zahăr, înghețată, mititei la grătar, bere cît încape și multă bună dispoziție. Nimeni nu și-ar fi putut imagina vreo legătură între ce era la mănăstire și petrecerea din apropiere. Cu toate acestea, curioși, cu gîndul la vreun tîrg al locului, am întrebat oamenii ce se petrece. Unul dintre localnici, nedumerit parcă de întrebare, ne-a explicat sec: „Este hram la mănăstire”. Am plecat de la Berzunți, gîndindu-ne cum știu creștinii noștri să trăiască o sărbătoare. Fiecare după cum îi este felul. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns