La Iași, și în toată Moldova deopotrivă, astăzi este sărbătoare. Hramul Sfintei Parascheva a făcut din Iași, și în acest an, capitala sprituală a României. Încă de vineri, 11 octombrie, în ciuda vremii mohorîte și a ploii mocănești ce nu a contenit toată ziua, arterele principale din oraș au fost înțesate de oameni sosiți din toate colțurile țării pentru a participa, fiecare în felul său, la Sărbătoarea Moldovei. Parcă mai grăbiți ca niciodată, micii meșteșugari și întreprinzătorii particulari s-au aruncat pentru a-și ocupa un loc în zona istorică a orașului. Printre stropii mărunți și reci, generoși anul acesta, zbuciumul și agitația premergătoare sărbătorii s-au făcut simțite imediat cum ai urcat pe la Rîpa Galbenă și ai pornit-o spre Lăpușneanu. De aici, mai precis din fața consacratului anticariat al lui Grumăzescu, se simte firescul „Sărbătorilor Iașilor”. De aici înainte, spre Piața Unirii, numai chioșculețe improvizate din celofan îmbuibate cu încălțăminte și alte produse ieftine de sezon. În fața cinematografului „Republica”, dacă nu știi că acolo e o sală de spectacol, n-ai nici o șansă să ajungi în fața panoului cu informații pentru cinefili. Zăpăceala și aglomerația urcă spre fosta Piața a Independeței, unde, spre deosebire de alți ani, a fost închisă circulația rutieră, din cauza numărului mare de tarabe. Cît privește bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt, unde se află și Catedrala Mitropolitană, au impresionat, din nou, oamenii în vîrstă, săraci, cu boccelele în spate, așezați la rînd între grilajele de fier aranjate pentru a păstra ordine, cu mult timp înainte de scoaterea afară a moaștelor Sfintei Parascheva. Imagini, în fiecare an, cutremurătoare și înduioșătoare, dovezi vii ale credinței în puterea izbăvitoare a lui Dumnezeu prin moaștele Sfîntei Parascheva. Din loc în loc, pe aceeași arteră principală, așa cum ne-au obișnuit de vreo doi ani, tarabe, la care stau tineri îmbrăcați în pelerine albastre, culoare cu numeroase conotații mistice și nu numai, ce oferă informații despre catedrală și hramul „Sfintei Parascheva”. Cît privește curtea Mitropoliei, aceasta este locul propice pentru negoțul cu obiecte sfinte sau suveniruri de la Iași. Forfota sărbătorii a atins și Palatul Culturii. În fața măreții construcții regale au fost întinse cîteva corturi militare, locuri de popos o noapte sau două pentru pelerinii sosiți în capitala Moldovei.
Celor care nu au ajuns încă să se închine la moaștele Sfintei, le amintim că sîmbătă, la orele 12.30, la Aeroportul din localitate au sosit moaștele Sfîntului Ioan Cassian, unul dintre întemeietorii monahismului în Occident. Fiu al pămîntului românesc, Sfîntul Ioan Cassian a trăit în secolul IV, s-a călugărit la vîrsta de 18 ani, la Betleem, și a fost ucenic al Sfîntului Ioan Gură de Aur. Este serbat de Biserica Ortodoxă în ziua de 29 februarie, adică din patru în patru ani. Moaștele lui sînt depuse în Catedrala „Sfîntul Victor” din Marsilia (Franța) și, anul aceasta, au fost aduse pentru prima oară în România. Credincioșii din Bacău au timp pînă miercuri, 16 octombrie, să se închine Sfîntului Cassian la Catedrala Mitropolitană din Iași, după care ele vor fi duse în pelerinaj la Mănăstirile Bistrița și Secu, iar mai apoi, la Episcopia Dunării de Jos.
Un alt eveniment de primă importanță în istoria Bisericii Ortodoxe Române este slujba de canonizare, prima de acest fel, oficiată în sînul Bisericii noastre, a Mitropolitului Petru Movilă al Kievului. Originar din Suceava, Petru Movilă a rămas în istorie datorită organizării la Iași a unui Sinod ortodox în anul 1642, și a unei impresionante „Mărturisiri de credință”, scrisă în fața presiunilor protestante din Apus. El a fost canonizat în anul 1996, în Ucraina, iar în România a fost recunoscut un an mai tîrziu.
Cei care ajung astăzi la Iași au ocazia să participe la un simpozion în cinstitea marelui teolog Petru Movilă, în Sala Gotică, de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, unde, în urmă cu 360 de ani, a avut loc Sinodul de la Iași.
Așadar, credincioșii din Bacău au multe motive pentru care pot pleca în pelerinaj la Iași. Îi avertizăm, însă, că pe lîngă vremea potrivnică, ei vor avea de înfruntat cozile, obișnuite cu acest prilej la moaștele Sfintei Parascheva, ale Sfîntului Ioan Cassian și ale Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe. Față de anii trecuți, mai semnalăm prezența într-un număr impresionant a tarabelor și tavernelor încropite la fața locului, pe tot cuprinsul bulevardului Ștefan cel Mare și Sfînt, precum și pe Independeței. Adică, dacă vreți să ajungeți la Iași, cu trenul, autobuzul sau microbuzul, aveți grijă, nu numai de suflet, ci și la buzunare, căci, pînă a ajunge să vă rugați la sfintele moaște, s-ar putea ca cine-știe-ce „evlavios” să vă ușureze de „banul văduvei”. (C. Gh.)
Lasă un răspuns