Catedrala romano-catolică „Sfîntul Nicolae” din centrul Bacăului s-a dovedit a fi neîncăpătoare joi, 17 aprilie, pentru romano-catolicii sosiți din toată Moldova. Încă de la primele ore ale dimineții, în impresionantul lăcaș de rugăciune nu mai puteai arunca un ac. Alături de mulțimea credincioșilor, toți preoții romano-catolici din Moldova s-au întrunit la Bacău pentru a participa la slujba de sfințire a uleiurilor și reînnoirea promisiunii pentru toți preoții. Aproximativ 300 de preoți romano-catolici au coliturghisit, cu începere de la orele 10.30, după 12 ani în Bacău, într-o procesiune solemnă și sobră, respectînd importanța zilei din Joia Mare, cînd Biserica Romano-Catolică celebrează instituirea tainei Sfintei Preoții. Slujba religioasă a fost oficiată de soborul preoțesc avîndu-i în frunte pe Prea Sfințitul Episcop Petru Gherghel și Prea Sfințitul Episcop Aurel Percă.
„Pentru Biserica Romano-Catolică, astăzi, cînd ne aflăm în Joia Mare, în fiecare an are loc slujba de sfințire a uleiurilor, care se folosesc la administrarea Tainei Sfîntului Botez, a Mirungerii și pentru ungerea bolnavilor. Uleurile, exclusiv din măsline, se deosebesc prin aceea că în uleiul folosit pentru sfînta crismă (sfîntul mir) se pune un balsam special, iar rugăciunile rostite sînt speciale pentru fiecare dintre uleiuri”, ne-a declarat preotul Ștefan Erdeș, decanul romano-catolic de Bacău. Emoționat de importanța evenimentul, decanul a avut timp să ne facă și o scurtă istorie a acestei ceremonii religioase. „O dată cu instaurarea regimului comunist, asemenea slujbe s-au oficiat într-un singur oraș din țară. Mai precis, din 1949 pînă în 1985, numai la Alba Iulia, unde funcționa singurul episcop din țară, iar din 1985 și la București. În Moldova, prima sfințire a uleiurilor a avut loc în 1991, după ce în 1990 a fost ales episcop Prea Sfințitul Petru Gherghel”, a precizat preotul Erdeș.
După sfințirea uleiurilor, cei 300 de preoți prezenți și-au reînnoit promisiunile din ziua în care fiecare a fost sfințit preot, amintindu-și în fața credincioșilor îndatoririle care le au în calitate de păstori de suflete. „A fost o zi minunată, iar prezența noastră la Bacău se datorează faptului că aici există cea mai numeroasă comunitate romano-catolică din Moldova”, ne-a spus Prea Sfințitul Petru Gherghel la sfîrșitul slujbei. (C.Gh.)
Lasă un răspuns