Marian Iancu, fostul patron al societatilor Rafo si carom Onesti si actualul proprietar al societatii Uton Onesti, a fost condamnat la zece ani de detentie in dosarul Rafo, de Tribunalul Bucuresti. Tribunalul a decis si condamnarea fratelui acestuia, Octavian Iancu, la noua ani de inchisoare, si a lui Constantin Margarit la opt ani. Actualii proprietari ai rafinariei au tinut sa se disocieze de imaginea creata, acum, societatii de situatia in care se afla fostii patroni.
„Este o eroare judiciara, avocatii vor indrepta la Curtea de Apel – a declarat, pentru Mediafax, Marian Iancu. Nu are nicio legatura cu niciun dosar Rafo, este un alt dosar, este doar o eroare. Este o instanta a Tribunalului, mai sint Curtea de Apel, Curtea Suprema si le vom indrepta. Este vorba de niste societati comerciale care nu-mi apartineau mie. Nu are legatura cu rafinaria. Eu nu sint in niciun dosar Rafo. Este sigur o eroare. Cunosc dosarul, dar nu sint societatile mele, e doar o confuzie. Probabil ei au mai multe nume de Iancu acolo si au facut o confuzie.”
Noua inculpati in „lotul Rafo”
Alexandru Marian Iancu, dar si Constantin Margarit, Octavian Iancu, Gheorghita Iancu, Marius Turica, Silviu Neacsu, Akaroglu Cuneyt, Elenkalan Hayrettin si Basaran Kadri Mazhar au fost trimisi in judecata in anul 2006, pentru evaziune fiscala, asociere in vederea savirsirii de infractiuni si spalare de bani. Acuzatiile in acest dosar au fost formulate in baza concluziilor din procesul-verbal intocmit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Potrivit acestui act, Kadri Mazhar Basaran, Margarit Constantin si Octavian Iancu (administratori ai firmei VGB Impex, in perioada 2000 – 2004, care a administrat Rafo), impreuna cu Alexandru Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societati) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde de lei si prin TVA nelegal dedus de 550,3 miliarde, rezultind un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au stabilit ca Margarit, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacsu, Gheorghita Iancu si Marius Turica au derulat activitati comerciale ilicite in care ar fi fost implicate grupul de firme VGB (administrator la Rafo) si societatea Tender ( de la Carom). Anchetatorii au stabilit ca membrii gruparii constituite pentru savirsirea de infractiuni, al carui scop era spalarea banilor proveniti din comiterea anumitor infractiuni economice. Grupul alcatuit din cele noua persoane au uzat, in activitatea lui, de societatile VGB Impex, Dinamic Auto, Klass Petrol, Best Auto, BE-COM-BE, Star Com Oil si Test Petrol.
Oameni noi, metehne vechi
Constantin Margarit, Octavian Iancu si Alexandru Marian Iancu au fost arestati in seara de 14 februarie 2005, ei fiind eliberati in acelasi an, pe 24 iunie, de Curtea de Apel Bucuresti, care a apreciat ca cei trei pot fi cercetati de procurori in stare de libertate. Aceasta ne aduce aminte, insa, si de alte personaje care au trecut prin fata judecatorilor, acuzate de prejudicierea Rafo: Corneliu Iacobov, Toader Gaurean, Liliana Luchian si Marin Marin, sub acuzatiile de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, spalare de bani, asociere in vederea savirsirii de infractiuni si, respectiv, marturie mincinoasa. Potrivit rechizitoriului, Corneliu Iacobov, Toader Gaurean – administrator unic la Rafo, Liliana Luchian si Marin Marin erau acuzati ca, intre 2000 si 2003, s-ar fi asociat in vederea prejudicierii Rafo cu peste 240 de miliarde de lei vechi.
Rafo are, astazi, alta imagine
Reasocierea Rafo cu imaginea fostilor actionari, pe care unii o pot face dupa decizia Tribunalului Bucuresti, a fost combatuta printr-un comunicat al Departamentului de Imagine al rafinariei. „Ceea ce se spune depsre fostii actionari – a precizat Ion Marian, consilier in acest Departament – puncteaza in continuare negativ imaginea Rafo, care in decembrie 2004, din cauza datoriilor imense acumulate catre bugetul de stat, salariati si colaboratori, a intrat in programul de reorganizare. Dupa aproape sapte ani de procese, prin grija administratiei de acum si a actionarului majoritar, respectiv Petrochemical Holding, Rafo reuseste, in premiera nationala pentru o unitate cu dimensiunile ei, sa-si achite integral datoriile fata de bugetul consolidat al statului, bugetele locale, salariati si colaboratori in limita prevederilor legale”. Planul de Reorganizare a fost, astfel, inchis in anul 2009, iar Rafo reuseste acum respectarea disciplinei financiare si are perspective ca, in scurt timp, sa devena cel mai important agent economic din zona si chiar la nivel national. „Folosirea abuziva a brendului Rafo in orice situatie, care in baza unor conexiuni comerciale incheiate in timp si in urma carora au aparut litigii judecate prin diverse instante, aduce doar prejudicii de imagine pentru o companie care a sters trecutul printr-o infuzie de capital financiar si doreste sa-si creeze un viitor prin rezultate economice, financiare si respectarea cu strictete a legislatiei” – a mai precizat Ion Marian.
neamtzu a zis
FAPTE,NU VORBE,ca de mai bine de 7 ani toti care s-au perindat la ,,conducerea,, RAFOau investit capital…….in buzunarele lor.PORNITI-O ODATA !onestiul e un oras mort [D.P.D.V.al industriei]