În ultima vreme, de o mărire a sînilor se interesează nu numai vedetele și femeile de afaceri, ci și femeile obișnuite, aflate la vîrsta critică de 35 – 40 de ani, care tocmai au descoperit că soții le preferă pe altele mai tinere. Intervenția chirurgicală de montare a protezelor mamare se poate face nu numai din motive pur estetice. După un accident sau după extirparea unuia dintre sîni, femeia dorește totuși să revină la aspectul ei inițial. După discuția cu medicul, prin care acesta o informează asupra tuturor riscurilor, la Clinica „Medical Service” s-a găsit că cea mai bună soluție ar fi încheierea unui contract cu martori. Medicii le informează pe femei că operația este contraindicată în anumite cazuri: existența unei infecții în organism, dacă pacienta are antecedente de sîn (de genul tumorilor), dacă știe că se vindecă greu după operație, dacă acceptă repetarea operației în cazul în care este necesar și dacă este instabilă psihic. Odată înțelese toate aceste lucruri, femeile își aleg proteza și modul de implantare.
Un sîn bun rezistă la 50 de kilograme
În România nu se fabrică proteze mamare. Sîni falși se produc în Germania și în SUA. Rușii au apărut și ei cu protezele lor, dar medicii spun că acestea au aceeași valoare ca și lucrurile contrafăcute. Fiecare firmă își garantează protezele prin numere de înregistrare și certificate de calitate, iar medicii își asumă răspunderea doar asupra operației. De aceea, ei se feresc să recomande o anumită proteză.
Mărimea protezei se testează prin umplerea unei pungi cu ser de volumul dorit și fixarea ei sub sutien. Mărimile solicitate sînt între 200 și 400 de mililitri, iar ca profil pot fi rotunde sau în formă de picătură. Învelișul protezelor poate fi fin sau texturat dintr-un material poliuretranic. Cel texturat este calculat să reziste la sarcini de pînă la 50 de kilograme. Conținutul protezelor este un alt factor care dă dureri de cap la alegere. Ele pot fi umplute cu ser fiziologic, cu un gel siliconat sau un material poliuretranic. Protezele pot fi implantate între glanda mamară și mușchiul pectoral sau în spatele mușchiului.
Doctorii esteticieni susțin că riscul unei asemenea operații începe din momentul anestezierii. Un alt risc ar fi formarea hematomului, o acumulare de sînge între proteză și părțile vecine, lucru care poate fi rezolvat printr-o altă intervenție chirurgicală. După operație poate apărea o infecție locală. Încercînd să evite acest lucru, medicii injectează antibiotice intravenos cu o oră înainte de operație. Capsula retractilă este unul dintre cele mai mari riscuri ale operației de mărire a sînilor. Practic este vorba despre formarea unui țesut fibros, mai ales în cazul sînilor foarte mari, sau cînd sînul natural a fost extirpat. Un alt risc ar fi dezvoltarea tumorilor. Medicii suțin că nu există nici o legătură între dezvoltarea unor tumori și intervenția în sine. La fel și producătorii, neagă că proteza ar cauza cancerul. După operație, există alt risc, și anume ca sînii să nu-i placă pacientei sau ca aceștia să fie asimetrici.
Prețul protezelor diferă de la o firmă la alta, după formă, conținut și dimensiuni. Excistă sîni falși cu 1500 – 2000 de dolari perechea. Rușii au spart piața punînd în vînzare proteze cu 400 de dolari. În Bacău, după intervenție, pacienta poate pleca acasă chiar în aceeași zi, dacă anestezia îi permite. După 24 de ore, ea își poate relua activitatea. Noii sîni sînt strîns bandajați, iar durerile durează între 7 și 30 de zile, controlabile cu analgezice. Se consideră că operația este perfect vindecată după șase săptămîni, cînd fericita purtătoare a noilor sîni îi poate chiar expune și la soare.
Lasă un răspuns