• cîteva zeci de țărani din Izvorul Berheciului au parcurs drumul pe jos pînă la Bacău ca să ceară bani pentru munca prestată în folosul comunității • primăria din comună nu le-a dat pînă acum oamenilor nici un leu • o femeie a mers o noapte întreagă pe jos cu un bebeluș în brațe • din cei 40 de țărani plecați la drum doar 30 au rezistat pînă la Bacău
Într-un marș al disperării au pornit joi noaptea cîteva zeci de țărani din comuna Izvorul Berheciului. Săraci lipiți pămîntului, oamenii au mers pe jos, pe ploaie și vînt, mai bine de 30 de kilometri pînă la Bacău, unde au cerut să li se dea banii pentru orele de muncă prestate timp de trei luni în folosul comunității.
Scandalul la Izvorul Berheciului a început încă de joi. Zeci de țărani s-au adunat în fața primăriei din localitate, supărați că au muncit în comună și administrația locală nu le-a dat banii cuveniți. „Primarul a zis că preferă să facă pușcărie, decît să ne dea nouă banii”, susține Ileana Dragomir, 53 de ani, din satul Pădureni. „Am vrut să discutăm cu primarul Gheorghe Grigoraș, dar a refuzat și s-a ascuns în WC-ul de la crîșma lui Ion Dodiță, fostul viceprimar”, a adăugat Vasile Tinca, 36 de ani, din același sat. Afirmațiile celor doi au fost întărite de toți localnicii supărați că au muncit degeaba. Ei spun că, după ce presa a plecat din comună, primarul a ieșit, s-a închis în casă și nici atunci n-a vrut să-i asculte pe cei cărora le-a promis marea cu sarea în alegeri.
Pentru că joi nu au izbutit să stea de vorbă cu primarul Grigoraș, țăranii s-au hotărît să plece pe jos la Bacău, pentru a discuta cu șefii de la Consiliul Județean. Cei 42 de nemulțumiți au plecat înspre Bacău joi seara, în jurul orei 19.00. „N-am avut nici apă de băut. Noroc că ne-au mai dat oamenii din alte comune. Unora li s-a făcut rău și ne-am oprit de nu știu cîte ori”, s-au plîns țăranii. Maria Petrea, de 43 de ani, a plecat la drum cu copilul de 1,7 luni în brațe. „Am mers vreo cinci kilometri pe ploaie. N-am avut unde să-l schimb și acum a început să tușească”, a spus femeia îngrijorată. Mai bine de zece persoane au rămas pe drum, pentru că n-au reușit să țină pasul cu ceilalți. În marea lor majoritate bătrîni, ei au abandonat marșul la Secuieni.
Cînd au ajuns la Palatul Administrativ, cîțiva lideri ai celor nemulțumiți s-au întîlnit cu Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean Bacău. După o vreme acesta a ieșit și le-a promis oamenilor că-și vor încasa drepturile bănești luni cel mai tîrziu. „Am discutat cu cei de la primăria din Izvorul Berheciului și am convenit să plătească ajutorul social pentru fiecare persoană care a muncit. Problema a apărut pentru că primăria ne-a trimis solicitarea abia la începutul lunii mai, iar noi am rectificat bugetul județului, pentru a achita ajutoarele sociale abia pe 28 mai. Dacă primăria ne trimitea necesarul în aprilie, le dădeam banii mai repede”, ne-a explicat Dumitru Brăneanu. Administrația locală din Izvorul Berheciului a găsit, totuși, o justificare pentru întîrzierea nepermis de mare. Primăria a angajat un asistent social care să se ocupe de dosare abia în martie, iar verificarea documentelor a luat foarte mult timp. Țăranii spun însă că primarul nu trebuia să-i cheme să muncească trei luni de zile, dacă știa că n-are măcar un leu să le dea. „Ca să vă spunem drept, am găsit într-o cutie de lîngă primărie copii de la buletinele oamenilor, care le fuseseră cerute pentru dosare. Și ei se plîngeau că lipsesc acte de la dosare”, au spus oamenii în cor. După ce Dumitru Brăneanu le-a promis că se rezolvă, oamenii au plecat înapoi spre casă. Pentru încetineala cu care s-au mișcat conducerea și funcționarii primăriei, pentru că zeci de oameni au fost puși pe drumuri și tratați într-un mod nepermis, nimeni nu a luat însă nici o măsură. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns