Toți cei care poartă numele sfântului Ioan își serbează marți onomastica. Soborul Proorocului și Înaintemergătorului Hristos se serbează a doua zi după Botezul Domnului deoarece, potrivit regulilor bisericești, a doua zi după marile praznice se serbează pomenirea persoanelor principale care au luat parte la evenimentul comemorat la praznicul respectiv.
Acest ultim profet al Vechiului Testament a fost o persoană care a preferat să aleagă calea unei vieți private de bucuriile acestei lumi. A trăit în pustie, hrănindu-se cu miere sălbatică și lăcuste, dedicându-și timpul petrecerii în comuniune cu Dumnezeu. N-a căutat nici pe departe să placă oamenilor din jurul său, ci lui Dumnezeu. A mustrat greșelile, a cerut îndreptarea vieții, îndemnându-i pe toți să fie pregătiți pentru întâlnirea cu Hristos.
Numele de Ioan este legat de trei personalități ale vieții religioase creștine: Ioan Botezătorul, Ioan Apostolul și Ioan Gură de Aur-ierarhul. Astfel, acest nume mai apare și în alte sărbători religioase din timpul anului, între care Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur la 30 ianuarie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul la 24 iunie, și Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul la 29 august.
Lasă un răspuns