• tot mai mulți băcăuani donează sînge la Centrul Județean de Transfuzii pentru a avea bani de Paști • pentru 250 de ml de sînge, donatorii primesc un bon în valoare de 200.000 de lei, cu care pot cumpăra alimente, și două zile libere de la serviciu • trei studenți au venit ieri să doneze sînge pentru copiii bolnavi din orfelinate
Apropierea sărbătorilor de Paști și teama că nu vor avea ce pune pe masă, îi determină pe băcăuanii săraci să apeleze la gesturi extreme prin care încearcă să facă rost de bani. În timp ce unii fură, alții cerșesc sau muncesc de dimineață pînă seara, o parte dintre băcăuani s-a gîndit că o bună variantă de a face rost de bani o reprezintă vînzarea sîngelui. Soluția este aproape la îndemîna oricărei persoane sănătoase și nu presupune prea mare efort. În ultimii ani, donarea sîngelui în schimbul banilor a devenit o adevărată modă, în special în perioada Paștelui și a Crăciunului. Singurul lucru pe care trebuie să îl facă nevoiașii este să se prezinte la Centrul de Transfuzii și să îndeplinească anumite condiții: să aibă vîrsta cuprinsă între 18 și 60 de ani și greutate de peste 57 de kg, în cazul femeilor, și 60 de kg, bărbații.
Dacă în lunile anterioare, în perioadele bune, numărul donatorilor era de maxim 30 de persoane pe zi, în ultimele zile numărul donatorilor a crescut brusc. În timp ce luni s-au prezentat la Centrul de Transfuzii 28 de donatori de la care s-a recoltat sînge, ieri au venit nu mai puțin de 55 de persoane. „Vin atît donatori fideli, cît și donatori ocazionali sau la prima donație. În această perioadă, majoritatea celor care vin la noi donează sînge pentru a primi bonurile valorice. În fiecare an înregistrăm creșteri în preajma sărbătorilor de iarnă sau de Paște”, ne-a declarat doctorul Emilia Popa, șeful Centrului de Transfuzie Sanguină Bacău.
De toate vîrstele, donatorii declară personalului medical că acceptă să li se ia sînge pentru a ajuta persoanele aflate la nevoie. „Donez sînge de 25 de ani. La fiecare trei luni vin pentru a face o donație”, ne-a declarat Ștefan Iosub, de 50 de ani, din Bacău.
Mulți se jenează să spună adevăratul motiv care-i împinge să vină să doneze sînge. Alții însă, sătui de necazuri, spun deschis ce anume i-a impins să vină la spital. Ieri, la Centrul de Transfuzii erau și foarte multe persoane care veniseră pentru prima dată să doneze sînge. Trei femei din Buhuși plecaseră la șase dimineața din oraș pentru a ajunge la timp la centrul de recoltare. Sărăcăcios îmbrăcate, cele trei au recunoscut că au venit să doneze sînge din cauza lipsurilor materiale. „De nevoie am venit, doamnă, că de plăcere în nici un caz. Sînt cu o cumnată și o mătușă, și am venit pentru că așa mai facem rost de bani. Iaca, 200.000 de lei nu sînt de luat din drum. Am trei copii acasă și de Paște nu am ce să le pun pe masă, iar cu banii de la sînge pot să iau măcar niște făină și ulei”, ne-a spus Gîscă Ana, de 23 de ani, din Buhuși. Tot ieri, pe la Centrul de Transfuzii au trecut și opt studenți de la o univestitate din Bacău, care au anunțat că donează sînge pentru a-i ajuta pe copiii din orfelinate.
Toți cei care au donat ieri sînge și-au primit imediat bonurile care le dau dreptul să-și ridice produsele de la magazine. În afară de bonuri, fiecare dintre donatori mai primește și două zile libere la serviciu. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns