De Crăciun ne dorim ca totul din jurul nostru sa fie aranjat într-o
perfectă armonie, iar în casă să existe o atmosferă de sărbătoare.
Toți cei dragi din familie se vor așeza în jurul nostru în acestă seară, iar pentru ca petrecerea să fie desăvîrșită, nici un detaliu de organizare și de decor nu trebuie trecut cu vederea. Masa se decorează în funcție de mărimea ei, de rangul musafirilor și împrejurări. Aproape indispensabile, florile și lumînările vor încînta privirea. Florile trebuie puse în vaze joase ca să nu-i împiedice pe meseni să se vada unii pe alții. Plasarea invitaților: locul de onoare pentru doamne este la dreapta stăpînului casei, iar al domnilor – la dreapta stăpînei. Gazdele stau la mijlocul mesei, iar doamnele trebuie să fie plasate între doi domni. Pentru fiecare invitat putem pregăti și o mică surpriză: alegem cu grijă cele mai bune bomboane de ciocolată pe care le ambalăm în niște cutiuțe mici, colorate, alături de un mic răvaș. Invitații vor știi că v-ați gîndit la ei cu mult timp înainte.
Dacă aveți oaspeți de seamă, așterneți o fața de masă albă și
puneți tacîmuri de argint sau metal. În cazul în care sărbătoriți în
familie puteți pune tacîmuri roșii, cu mînere din plastic sau lemn. Și
într-un caz și în altul, așezați în dreptul fiecărui tacîm o rămurică de
brad, legată cu panglică roșie. Dacă fața de masă este în carouri sau înflorată așezați tacîmuri și șervețele în una dintre culorile imprimate pe material. Masa de Crăciun trebuie neapărat decorată cu lumînări. Cele albe accentuează atmosfera de sărbătoare; cele roșii dau un aer vesel și familiar. Lumînările se aprind cînd se stinge lumina și se cîntă colindele. Pentru ca aranjamentul de sărbătoare al mesei să fie perfect, așezați la mijloc un mic decor compus dintr-o ghirlanda sau o coroniță mică de brad, împodobită cu panglici albe, roșii sau beteala strălucitoare. Efectul este garantat.
Masa se așează din timp. Nu lăsați aranjatul mesei pentru ultima
clipă. Ea cere timp, inspirație și răbdare. Pregătiți-o după ce pomul e
gata, înainte de a vă îmbrăca pentru a întîmpina musafirii.
Așezarea paharelor, arta de a servi băuturile, locul condimentelor, fiecare are o regulă aparte. Paharele se află în fața farfuriilor, spre dreapta. Trei tipuri de pahare sînt obligatorii – de țuică, de vin (paharul de vin roșu este ceva mai mic decît paharul de vin alb) și de apă. Rețineti că ele trebuie să facă parte din același serviciu. Nu improvizați! Este o notă discordantă pentru o masă festivă! După folosire, paharele de țuică se iau de pe masă. Nu vă băgați degetele în ele ! Cînd spațiul ne permite, este elegant să nu punem pe masă paharelele pentru aperitive. Acestea se beau într-o altă încăpere decît sufrageria, iar invitații nu stau la masă, ci pe scaune, canapele, fotolii sau chiar în picioare. Apoi paharele se strîng și nu se mai pun pe masă. Cel care nu și-a terminat aperitivul își poate lua, totuși, paharul în sufragerie.
O regulă de bază a bunei desfășurări a cinei este că se pune pe masă doar ce se întrebuințează imediat. Excepție fac solnițele și recipientele pentru piper, care vor trebui să fie suficiente (unul pentru trei-patru persoane). Vom avea grijă ca acestea să nu fie înfundate sau umede. O gospodină atentă pune în recipientul respectiv cîteva grăunțe de orez care absorb umezeala. Dacă nu folosim solnițe cu capac perforat, ele trebuie să fie însoțite de lingurițe pentru ca nimeni să nu fie silit să se folosească de propriul cuțit, lucru care nu este permis. Scobitorile nu-și au locul pe masă pentru că nu se folosesc în public. Să reținem că untdelemnul, oțetul, muștarul, smîntîna etc. se vor aduce doar dacă cineva le solicită. Gazda le va avea pregătite și le va oferi. Pentru sosuri se folosește o sosieră. O dată întrebuințată, sosiera va fi luată de pe masă. Mîncărurile se servesc calde la masă numai prin partea stîngă a celui ce stă pe scaun, iar băuturile prin partea dreapta.
Ordinea tacîmurilor
Mesele cu oaspeți au un anumit protocol: cuțitul și lingura de supă se așază în dreapta farfuriei, furculița – în stînga, iar în față – tacîmul de desert. Dacă la masă se servește și pește, furculița se așează în stînga și cuțitul în dreapta. Paharele se așează în dreapta tacîmurilor. Distanța dintre farfurii și tacîmuri trebuie să fie de aproximativ 60 de cm. Sticlele de vin și apă vor fi dispuse simetric pe masă, la îndemîna bărbaților care și-au asumat sarcina de a servi băuturile. Pentru a nu păta fața de masă, ele se pun pe o tăviță sau pe suporturi speciale. Apele minerale se servesc în sticlele lor originale; la fel vinurile străine. Dacă spațiul nu ne permite să punem sticlele de vin pe masă (nici nu e prea estetic), băutura va fi turnată în pahare de către soțul gazdei sau de un alt aproiat al casei. La o masă la care participă numai doamne, acest oficiu este făcut de gazdă. Nu se toarnă în pahare decît după ce acestea s-au golit. Se poate adăuga puțină apă minerală în whisky dacă invitatele consideră că este prea tare, însă numai din sticlă, nu din paharul cu apă. Sticlele de băutură și apă nu se pun niciodată pe masă, ci pe o tavă așezată pe o mobila alăturată. Deasupra mesei lampa poate și ea să primească o simplă decorare cu crenguțe de vîsc sau o ghirlandă de brad împodobită cu globuri. Acestea fiind spuse, masa noastră așteaptă platourile cu bunătăți cărora trebuie să le acordăm atenția cuvenită pentru a fi la înălțimea decorului festiv.
Cum trebuie servit vinul
– Vinul alb trebuie servit la o temperatură de 10-14 grade C.
– Vinul roșu ușor trebuie servit la o temperatură de 16 grade C.
– Vinul roșu tare se servește la o temperatură de 18 grade C.
Vinul trebuie armonizat cu bucatele:
– Vinul alb ușor însoțește salatele și antreurile.
– Vinul alb, aromat, însoțește felurile cu pește, vițelul și pasărea.
– Vinul sec însoțește gîsca, rața, curcanul și felurile pe bază de
– Vinul roșu ușor însoțește fripturile de vițel și de pasăre.
– Vinul roșu tare și sec se servește la vînat, fripturi de vită și
la preparatele pe bază de brînză.
– Vinul dulce se servește alături de prăjituri. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns