Dansul măștilor, obicei străvechi românesc moștenit de la daci, a însoțit, prin lumea sa fantastică a personajelor întruchipate, viața omului trăitor pe meleagurile din jurul Carpaților. Împlinind o tradiție proprie, cadrele didactice de la secția de artă plastică a Colegiului Național de Artă „George Apostu” au purces la derularea celei de-a IX-a ediții a expoziției-concurs „Măști”, reunind 250 de lucrări realizate de elevii claselor V-XII din 14 școli și licee de pe tot cuprinsul județului Bacău. „Tinerii artiști au tratat tema cu multă seriozitate – a spus, în prezentarea sa, prof. Katy Andrieș, coordonatoarea evenimentului. Subiectul concursului, «Masca – expresie a spiritualității populare», a fost abordat folosind tehnici de lucru diverse, de la colaje din diferite materiale la butaforie din carton ori polistiren cioplit și pictat.” Fiecare mască dezvăluie experiența micului artist trăită și documentată, rezultatele obținute fiind pe măsura exuberanței și fanteziilor ce animă copilăria în această perioadă a anului.
Subiect facil la prima vedere, masca tradițională a fost întruchipată cu dezinvoltură și talent. „Am încercat să îmbin tradiția și modernismul în masca pe care am realizat-o” – a subliniat Ovidiu George Rusu, unul dintre participanți.
Prezentă la vernisajul expoziției organizat în holul Colegiului Național de Artă „George Apostu”, directoarea acestuia, prof. Daniela Bîrzu, remarca faptul că „arta, în sine, este o pasiune costisitoare, însă în acest caz se dovedește faptul că arta poate izvorî de acolo de unde nu te aștepți, folosind resurse puține și foarte mult talent.”
Expoziția „Măști” poate fi vizionată atât în galeria de artă a Colegiului „George Apostu”, cât și pe holurile Inspectoratului Școlar al Județului Bacău, în perioada 10 decembrie 2013 – 17 ianuarie 2014.
Liviu MAFTEI
Lasă un răspuns