• la fel ca în toata țara, și în județul Bacău s-au luat măsuri de prevedere împotriva unor eventuale atacuri teroriste • autoritățile spun că, deocamdată, este vorba doar despre măsuri de vigilență sporite la paza unoir obiective • în Bacău nu s-a trecut la măsuri de protecție a unor persoane
Semnalele din presa turcă privind intențiile Al-Qaeda de a organiza atentate în următoarele săptămîni în mai multe țări europene, printre care și România, au pus pe jar oficialitățile românești, care au luat măsuri de prevedere sporite în întreaga țară. În județul Bacău, unde comunitățile arabe, dar și cele americane sau britanice sînt destul de restrînse ca număr, aceste măsuri s-au limitat doar la paza sporită a unor obiective. Încă nu s-au luat în calcul și alte obiective care nu erau trecute pe liste, iar despre protecția anumitor persoane nici nu poate fi vorba. „Pînă nu se obțin informații despre existența unui pericol real nu se iau în pază alte obiective decît cele pe care le avem deja. Adică, Aerostar, Stația de Radiodifuziune de la Galbeni, obiectivele Ministerului de Interne, Arhivele statului, Prefectura, Consiliul Județean și băncile comerciale. Militarii care le au în pază au primit ordine să-și sporească vigilența. S-ar mai putea vorbi și despre intensificarea măsurilor de ordine publică în locurile aglomerate și observarea modului de comportament care ar ieși în evidență la unele persoane. S-a mai făcut o pregătire a personalului nostru în ceea ce privește modul de acțiune în diferite situații, cum ar fi de exemplu tentativa de pătrundere neautorizată în obiectivele pe care le au în pază, dar acest lucru este valabil în orice situație, nu numai acum”, ne-a declarat comandantul Comandamentului Teritorial de Jandarmi din Moldova, colonelul Nicolaie Rugină.
Prefectul județului, Cătălin Mardare, susține și el același lucru. În general, situația din Bacău, unde nu sînt instituții oficiale străine, iar comunitățile cetățenilor occidentali sau de religie musulmană sînt destul de restrînse, astfel de măsuri s-au limitat doar la sporirea măsurilor de prevedere. „În Bacău nu este nimic special, ci s-au luat măsuri la fel ca în toată țara. În astfel de situații de criză, se iau măsuri de pază mai vigilentă la anumite obiective. Din cîte știu eu, numărul cetățenilor americani nu trece de zece în Bacău, iar comunitatea arabă numără cîteva zeci de cetățeni. N-aș putea să vă spun, însă, cîți dintre ei sînt rezidenți”, ne-a spus și prefectul Cătălin Radu Mardare.
Unul dintre cei mai cunoscuți cetățeni americani din Bacău este John Radley, atașatul cultural al Ambasadei SUA în Moldova. El a declarat însă că în Bacău se simte mai în siguranță decît acasă, în America. „Bacăul este un loc liniștit, chiar mai liniștit ca acasă. Mă simt în siguranță aici. De la Ambasada SUA nu am primit nici o altă avertizare în afara aceleia privind deplasările în Turcia, care a fost adrestă tuturor cetățenilor americani, iar gradul de pericol a rămas la același nivel: adică scăzut”, ne-a spus John Radley. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns