• Ordonanța 81/2003 lasă la mîna autorităților locale stabilirea prețului pe care îl vor plăti locatarii pentru fiecare gigacalorie consumată • autoritățile locale au decis, cu un an înaintea alegerilor, să nu majoreze prețul național de referință al agentului termic • în această iarnă, gigacaloria va costa pentru băcăuani tot 800.000 de lei, diferența fiind plătită din bugetul de stat și bugetul local, adică de absolut toți băcăuanii
În orașul în care toate taxele și impozitele sînt printre cele mai mari din țară, municipalitatea a decis recent ca prețul gigacaloriei să rămînă același ca și în iarna precedentă, adică tot 800.000 de lei. Chiar dacă tarifele de producție ale celor doi furnizori de agent termic din municipiul Bacău au fost majorate de mai multe ori în acest an, locatarii rămași racordați la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic nu vor fi afectați. Schimbările succesive ale legislației în domeniu i-au dus în eroare inclusiv pe administratorii asociațiilor de proprietari, care, la începutul sezonului rece, nu știau cum să factureze consumul de agent termic. „Locatarii vor plăti tot 800.000/gigacalorie, ca și pînă acum. Diferența pînă la prețul de producție cu care CET și Termloc vînd agentul termic se suportă din bugetul de stat și bugetul local, în cote diferențiate”, a explicat Dumitru Popa, secretarul Primăriei municipiului Bacău.
Interesant este că Ordonanța de Urgență 81/2003 referitoate la acordarea subvențiilor la încălzire stipulează că autoritățile locale pot majora costul gigacaloriei peste prețul național de referință, stabilit acum la 800.000 de lei.
Practic, dacă pînă acum acest tarif era stabilit la nivel național, acum fiecare municipaliltate poate face legea în localitate, avînd dreptul să perceapă cît vrea pentru încălzirea locuințelor. Articolul 3 din Ordonanța 81 prevede că „pentru energia termică furnizată populației prin sisteme centralizate, consiliile locale pot stabili prețuri mai mari decît prețul național de referință, diminuînd astfel subvențiile pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif. Economiile rezultate se vor utiliza pentru retehnologizarea instalațiilor pentru producerea și distribuția energiei termice”. Cu un an înaintea alegerilor locale, autoritățile locale din Bacău au decis ca tariful la gigacalorie să rămînă același. „În loc de 800.000 de lei, cît este acum, tariful ar fi putut ajunge la un milion sau 1,1 milioane de lei. Diferența de preț era obligatoriu să fie investită în refacerea rețelelor de termoficare din oraș. Am considerat că e oportun să nu se majoreze actualul tarif”, a motivat Dumitru Popa.
Decizia de a nu majora costul gigacaloriei va avantaja cei aproximativ 34.000 de proprietari de apartamente rămași racordați la sistemul centralizat de încălzire. În tot acest timp, cei peste 12.000 de contribuabili din Bacău care au renunțat la serviciile centralizate și și-au montat centrală termică proprie vor plăti indirect întreținerea băcăuanilor care sînt „ocrotiți” de autoritățile locale. Celor 12.000 de contribuabili de la bloc li se adaugă alți cîțiva mii de plătitori la bugetul local care locuiesc la vile sau la case și care nu au nici o legătură cu încălzirea centralizată, dar banii care îi vor achita în contul taxelor și impozitelor locale vor lua drumul subvențiilor. Chiar dacă este ținut în frîu artificial, date fiind apropiatele alegeri generale și locale, specialiștii spun că prețul agentului temic va cunoaște o explozie anul viitor, cînd nici autoritățile locale și nici cele de la București nu vor mai avea încotro și vor trebui să respecte înțelegerile cu FMI sau alte organisme internaționale. Așa cum s-a întîmplat cu gazele naturale sau energia electrică, costurile reale vor fi astronomice. Dar după alegeri. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns