• subiectele de la cea de-a doua probă a Capacității au fost considerate ușoare de către candidați • emoțiile părinților nu au scăzut deloc, aceștia luînd cu aslat centrele de examen pentru a-și întîmpina odraslele
Candidații la examenul de capacitate s-au reîntors ieri în sălile de concurs, pentru a particpa la proba scrisă de matematică. O probă a cărui debut a fost, cel puțin în cazul centrelor de examen de la școlile „Mihai Drăgan” și „Georgeta Mircea Cancicov”, extrem de liniștit din punct de vedere al prezenței părinților. „Am venit cu fratele meu, pentru că am învățat împreună. Nu voi sta pînă la sfîrșit, ci doar pînă se dau subiectele. Fratele meu are emoții la orice început de examen, dar știe că sînt aici și îi face bine”, ne-a mărturisit Ioana Popa, o absolventă a Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu”, care, peste cîteva zile, va intra și ea în „focul” bacalaureatului. Două bănci mai încolo, Gabi și Nicoleta au venit să-și susțină prietenele de cartier. „Înarmate” cu un roman de Sidney Sheldon, ele au promis că vor stat „de strajă școlii” pînă la sfîrșitul probei. „Sînt două ore, dar măcar atît să facem și noi pentru prietenele noastre”, ne-a spus Gabriela. Peste 120 de minute le-am găsit în același loc. Prietenele încă nu ieșiseră din examen, dar speranțele Gabrielei erau mari.
Ca de obicei, cele mai mari emoții le-au avut părinții. „Emoțiile sînt mari, cel puțin pentru noi, părinții. Copiii nu prea realizează prin ce trec, dar, pînă sîmbătă, noi vom sta cu sufletul la gură”, ne-a mărturisit Elena Matei, o mamă care își aștepta fiul și care a recunoscut că „băiatul nu prea a învățat”. În aceste condiții, primii ieșiți din examen au fost luați cu asalt de părinții nerăbdători să afle cum a fost. „A fost ușor. Mai ușor decît mai așteptam. M-a suprins puțin funcția din partea a doua a subiectului, dar în rest a fost bine. Oricum, se poate lua nota 5,00 fără probleme”, ne-a spus Liviu Nica, care, astfel, a reușit să-i mai liniștească pe părinți.
La centrul de examen de la Colegiul Național „Fedinand I”, emoțiile au crescut exponențial odată cu scurgerea timpului și apropierea sfîrșitului probei. „Nu cred că în cazul elevilor de aici se pune problema de a lua examenul sau nu, ci se vorbește despre mărimea mediei finale”, a opinat profesorul de limba engleză Dan Ciofu. Ideea a fos susținută și de profesoara Mirela Berza, inspector de biologie în cadrul Inspectoratului Școlar, care a recunoscut că „am o obsesie: oare vor fi foarte multe note peste 9,00, în condițiile în care subiectele au fost destul de ușoare și astăzi”. Figură aparte, profesorul de limba română Gheorghe Grosu nu va venit la „Ferdinand” pentru a-și aștepta un copil, ci pentru foștii elevi. „Problema lor e că își pierd repede concentrare și greșesc la lucruri banale”, ne-a spus reputatul dascăl. Un punct de vedere care avea să primească confirmarea peste cîteva minute, cînd, foarte jovial, un absolvent al Școlii „Al. I. Cuza” recunoștea că „am făcut prima parte. Partea a doua era pentru șefa clasei”.
Subiecte accesibile, dar cu cîteva „cîrlige”
Ca un făcut, varianta de subiectele de la matematică a purtat tot numărul trei, ca și la română și limba maghiară. În plus, acestea au avut același grad de dificultate mediu ca cele din prima zi de examen. „În asamblu, subiectele au fost accesibile și, personal, cred că peste 80% din candidații dintre mediul rural vor lua note mari. Prima parte a subiectului a verificat competențele fundamentale din programa școlară și rezolvarea acestora ar fi permis obținerea notei 5,00, dar au existat și două-trei întrebări care ar fi putut pune probleme unor elevi mediocri. De exemplu, a treia întrebare este o ecuație banală de gradul întîi, dar inversiunea prezentă aici ar fi putut da bătăi de cap. În partea a doua vorbim deja de subiecte dificile, de elaborare, unele cerințe fiind chiar inaccesibile elevilor mai puțin pregătiți. Trebuie însă, remarcat că punctajul îi avantajează pe elevii mai slabi și 75% dintre cerințe pun accent pe gîndirea candidaților”, ne-a declarat profesorul Neculai Gruia, inspector de matematică în cadrul Inspectoratului Școlar.
Puțini absenți la matematică
Din punct de vedere statistic, proba de matematică a păstrat Capacitatea cam în aceleași coordonate în care a fost plasată după proba de limba română. Și asta pentru că numărul absenților nu a crescut foarte mult după proba de matematică, doar 21 de elevi dintre cei 9.120 care au terminat prima zi a examenului au preferat să rămînă, ieri, acasă. Topul centrelor de examen a rămas neschimbat, Școala Stănișești continuînd să conducă în calsamentul elevilor absenți. Singura deosebire ține de faptul că acesta s-a distanțat în fruntea topului, după ce, în prima zi, împărțea prima treaptă cu Școala „George Enescu” din Moinești, ambele centre avînd cîte 18 absenți. Acum, centrul de la Stănișești este înregistrat cu 24 de absenți. Examenul de capacitate propriu-zis se va încheia astăzi cu proba de istorie sau geografie, aproximativ două treimi din candidați optînd pentru a doua disciplină. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns