– medalia de aur a revenit bucuresteanului Leon Iancovici – cea mai mare distinctie obtinuta in maximafilie la o expozitie mondiala – lui Vasile Doros i-a fost atribuita medalia de Vermeil Mare, cea mai mare distinctie obtinuta de un maximafilist bacauan la o expozitie de nivel mondial
Ropotele de aplauze au devenit ecou la EFIRO 2008, una dintre cele mai mai importante expozitie de filatelie din lume, care in acest an a fost organizata in Romania. Cele 3.720 de cadre de expunere aduse din Spania s-au intors la ele acasa sau, poate, au plecat spre o alta capitala a lumii. Luminile de la Romexpo Bucuresti, unde a fost gazduita EFIRO, s-au stins pentru filatelia mondiala. Au participat 650 de colectionari, din 74 de tari.
La EFIRO 2008, au fost prezentate 26 de colectii de maximafilie, dintre care 22 la clasa Maturi (Albania, Austria, belgia, Canada, Cipru, Franta, Italia, Koreea, Luxemburg, Portugalia, Romania, Serbia, Ucraina) si patru la tineret (trei din Romania si una din Portugalia). Organizatorii au acordat un numar cu mult mai mare de cadre maximafiliei decit la ultimele expozitii internationale, de la Malaga (2006), Petersburg (2007), Istambul (2007) si Tel Aviv (2008). Juriul, format din specialisti de reputatie mondiala, a acordat colectiilor de maximafilie o medalie de aur (pentru Romania), sapte Vermeil Mare (GV), cinci Vermeil (V), sase de Argint Mare (GA) si trei de Argint (A).
La maximafilie, medalia de aur a ramas in Romania
Maximafilistii romani, in totalitate membri ai Societatii Romane de Maximafilie „Dr. Valeriu Neaga”, cu sediul in Bacau, au participat cu sase colectii la categoria maturi. Pentru colectia „Precursori ai maximafiliei moderne (1894 – 1930)”, bucuresteanul Leon Iancovici a obtinut Medalia de Aur, singura distinctie de aur la la clasa de maximafilie a expozitiei. Colectia este de o valoare deosebita si cuprinde piese filatelice numai din perioada 1894 – 1930, bine selectionate si ingenios prezentate in exponat. Bacauanul Vasile Doros a participoat cu „George Enescu in suita marilor muzicieni europeni”, pentru care a obtinut o deosebita disctinctie de Vermeil mare, Coriolan Chiriches cu „Maretia muntilor” (Vermeil), Ioan Daniliuc cu „Incursiuni in Grecia Antica” (Vermeil), Nicolae Salade cu „Pasari din Delta Dunarii” si Mihai Semenov, din Bacau, pentru „Curente litarare Europene” (ambii distinsi cu medalii de Argint mare). In total, 13 membri ai Societatii Romane de Maximafilie „DR. Valeriu Neaga” au participat cu 17 exponate la aceasta Mondiala, in aproape toate clasele de filatelie, unde s-au remarcat exponatele bacauanului Mihai Ceuca („Regele Ferdinand la Iasi”), care a obtinut o medalie (V) la clasa „Un panou” si „Carti postale cu marca fixa octogonala 1873 – 1885, distins cu GA la clasa „Intreguri postale”. La clasa Literatura, lucrarea „George Enescu in constelatia muzicii universale”, care apartine lui Vasile Doros, a fost apreciata cu medalie de argint.
Un bacauan in elita maximafiliei mondiale
Un eveniment deosebit de important a fost marcat, in timpul expozitiei, cind a avut loc Sesiunea Comisiei de Maximafilie a Federatiei Internationale de Filatelie (FIP) la deschiderea careia au fost prezenti Josef Wolff (Luxemburg), presedintele FIP, si Bernard Jimenez (Franta), director in Biroul FIP pentru maximafilie si tineret. Lucrarile comisiei au fost conduse de Nicos Rangos (Cipru) si de secretarul comisiei, Anny Boyard (Franta), la care au participat 35 de reprezentanti ai unor tari din Europa, Asia, America de Nord si America de Sud. Vasile Doros a fost ales, prin vot secret, membru al Biroului Comisiei de maximafilie a FIP care va coordona, in urmatorii ani, maximafilia mondiala.
Expozitie internationala de maximafilie la Bacau
Societata Romana de Maximafilie „Dr. Valeriu Neaga” organizeaza, in acest an, in perioada 3 – 9 octombrie, in Bacau, o expozitie internationala de maximafilie, EXPOMAX BACAU 600″, prilejuita de aniversarea a 600 de ani de atestare documentara a localitatii. Expozitia este organizata sub patronajul Federatiei Filatelice Romane, cu sprijinul nemijlocit al Primariei Bacau.
Leon Iancovici a zis
NIMIC NU ESTE MAI MURDAR DECÂT ZĂPADA CARE A FOST ODATĂ ALBĂ! (A se vedea şi comentariile la articolul din 5 iulie 2008.publicat de jurnalistul Petru Done în Ziarul de Bacău). Manipularea – ca şi prejudicierea morală – este evidentă: ştirea din 5 iulie 2008 din ediţia on-line a fost accesată de 444 citiori, în timp ce ştirea (aparent rectificativă) din 30 iulie 2008, apărută în urma protestelor mele repetate adresate conducerii ziarului şi jurnalistului însuşi, a fost accesată de 222 cititori. Ambele au fost publicate şi în ediţii scrise ale publicaţiei menţionate. Cât priveşte ştirea din 30 iulie 2008, am mai văzut-o publicată într-o revistă de specialitate cu circuit restrâns, dar sub altă semnătură. Să fie vorba de pseudonim ori de semnătură de serviciu sau…?