Problema demiterii presedintelui Basescu se decide nu la Referendum, ci in negocierile dintre SUA, UE si Rusia.
Multa vreme, Traian Basescu a fost perceput cel mai apropiat prieten al SUA in Europa. In coasta Rusiei, doar presedintele georgian il mai depasea ca amplitudine a luarilor de pozitie antirusesti si de promovare a intereselor americane.
In acelasi timp, Traian Basescu a incercat sa se impuna si ca lider pro-european. Practic, presedintele a incercat un joc periculos la doua capete, joc terminat, insa, prost pentru el.
Din motive inca neclare, americanii au decis sa-l paraseasca. Moment in care UE, prin Angela Merkel, s-a repezit sa-l prinda in brate si sa-l scuture de praf.
De fapt, Angela Merkel reprezinta mai putin UE cit Germania. O tara cu mari ambitii, dispusa sa traga pe linie moarta proiectul european care incepe sa-i stea in calea visului de marire.
Soarta lui Traian Basescu se joaca, deci, in afara terenului; referendumul pare sa fie doar un joc de acoperire a adevaratului meci. Pentru ca, asa cum americanii l-au abandonat pe presedintele georgian pentru a obtine oaresce avantaje de la rusi, la fel putem presupune ca Basescu a fost abandonat in negocierile SUA – Rusia.
Problema lui Basescu este, insa, ca a mizat prea mult pe sprijinul extern si si-a pierdut sprijinul intern. El nu e nici pe departe in situatia lui Ceausescu din 1968, sa beneficieze de sprijinul populatiei.
Cit despre Angela Merkel, ea are nevoie de un executant docil, o marioneta pe care s-o poata ghida si, la nevoie, abandona, in meciul cu Rusia.
Lasă un răspuns