• patru dintre cei nouă înotători, juniori, de la SCM Bacău au parte de foame și frig și de lipsa unui adăpost decent • una dintre camerele pentru cazarea înotătorilor de la sediul SCM este nelocuibilă din cauza atmosferei glaciale • în același timp, sportivilor li se pretind performanțe, deși nu duc lipsă de rezultate
Cîțiva dintre înotătorii juniori legitimați la Sport Club Municipal Bacău sînt tratați cu multă răceală. Ghinionul lor este că nu s-au născut în Groenlanda sau în alte zone apropiate de Cercul Polar, pentru că s-ar fi călit pînă acum și ar fi putut să locuiască fărăr probleme într-o cameră în care temperatura este sub zero grade. Culmea este că ei sînt, cu toții, plini de medalii cucerite la întrecerile Campionatului Național și au adus clubului la care sînt legitimați locul al doilea în țară, la înot, după cei de la CSM Pitești. Camera numărul 1 de la SCM Bacău, în care, pînă la Crăciun, locuiau o parte dintre înotătoarele de la clubul băcăuan, este, de cîteva săptămîni, bună de folosit ca frigider. Licăririle florilor de gheață de pe ferestre, pardoseală sau pereți, te încîntă, dar nu te atrag deloc. Tabloul vizual este completat de unul sonor, venit din interior: ghiorăitului mațelor. La concert își aduc contribuția intestinele lui Alexandru Mihali și Andrei Ioniță. „Fiecare se descurcă așa cum poate. La cantină este pauză pentru cîțiva dintre sportivi, pentru că nu s-au găsit posibilități de a li se asigura hrana. Care și-a mai adus de acasă, mănîncă. Practic, ei trăiesc din ce le-au dat părinții cînd au revenit la pregătire. Cere-le performanță!”, spune Sanda Ștefănescu, antrenor coordonator al secției de înot de la SCM Bacău.
Cazate în vestiarul antrenorilor
În timpul perioadei în care românii au sărbătorit Crăciunul și intrarea într-un nou an, circulația agentului termic prin caloriferele camerelor în care locuiau cîteva dintre înotătoare s-a întrerupt. Ca urmare, caloriferele au cedat și, astfel, s-au creat condițiile necesare și suficiente pentru apariția temperaturilor de conservare. A legumelor. Sportivele nu au avut de suferit atunci, pentru că s-au retras lîngă familii, să se bucure de sărbători. Florile din ghivece, care nu au înțeles, la timp, să plece spre zone mai calde, au căzut pradă gerului și acum fac doar act de prezență, înghețate și moarte. Întoarse la pregătiri, Carmen Rusu (o brașoveancă legitimată la SCM Bacău, multiplă medaliată la competițiile interne) și Oana Vasilescu (proaspătă cîștigătoare a medaliei de argint la Campionatul Național din decembrie trecut, la 100 metri fluture), au deschis ușa de la cameră și au dat peste un soi de peșteră. Stalagmitele ce atîrnă în peșteri au fost înlocuite de țurțurii noștri clasici, de gheață. „Noi, cei de la Sport Club, ne-am racordat din toamnă la centrala termică de la Fotbal Club Municipal Bacău, care funcționează doar pînă la ora 19.00. Noaptea nu există program de încălzire. În fond, este centrala lor și au tot dreptul să-și stabilească programul de funcționare. De sărbători, furnizarea căldurii a fost sistată și caloriferele au plesnit. Camera fetelor nu mai este locuibilă. Am încercat toate variantele de cazare care mi-au venit în minte, inclusiv la Clubul Sportiv Școlar. Posibilități de plată nu avem, iar gratuitățile nu se mai practică”, ne-a explicat Sanda Ștefănescu.
În aceste condiții, o mînă de ajutor a venit din partea directorului bazinului olimpic băcăuan, cel care a pus la dispoziție celor două fete, vestiarul antrenorilor, o cămăruță de cîțiva metri pătrați în care, pe lîngă cele două paturi, este loc doar de bagaje. Ele stau acolo de la începutul anului și nu au la îndemînă altă variantă.
Obiective pentru 2003
În aceste condiții, înotătorii de la SCM Bacău vor trebui să aducă în 2003 circa 100 de medalii de la competițiile interne sau internaționale. După o viață plină de sacrificii și de renunțări, Simona Păduraru a reușit, cît de cît, să aibă parte de de o situație care poate fi considerată ca privilegiată, nu cu mult, comparativ cu cea a colegilor săi, juniori. De la aceștia, care stau în frig și îndură din cauza foamei, se așteaptă mari rezultate. Ei se numesc Oana Vasilescu, Carmen Rusu, Alexandru Mihali, Andrei Ioniță, Andreea Kozminczuk, Daniela Benea, Cosmin Petcu, Sabin Jitaru și Adrian Poiană. Cînd li se va urî cu „binele” de aici, vor pleca în altă parte și vor aduce medalii altor cluburi sau altor țări. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns