• medicamentele foarte scumpe, care sînt promovate pe piață prin campanii de publicitate agresivă, sînt recomandate de medici chiar și pentru afecțiuni ușoare • în primele nouă luni ale anului, pe medicamentele de ultimă generație s-au dus 22 de miliarde de lei
În spatele unei rețete compensate sau gratuite, recomandate de un medic de familie sau de un specialist, nu ar trebui să stea decît o concordanță precisă între gravitatea diagnosticului și performanțele terapeutice ale medicamentelor prescrise. În realitate, însă, puțini mai sînt pacienții care se mulțumesc cu o rețetă pe care sînt scrise medicamente arhicunoscute de ani de zile, sau unele noi, cu prețuri accesibile. Cu cît medicamentele sînt mai recent pătrunse pe piață și mai scumpe, cu atît parcă bolnavul este mai „mîndru” de boala lui. Moda medicamentelor cu reclame la TV, sau cu postere în mărime gigant i-a cuprins ca o febră nu doar pe bolnavi, unii dintre ei mergînd pînă într-acolo încît să le ceară direct medicilor un anumit produs farmaceutic, ci și pe unii dintre doctorii care se bat în a prescrie numai rețete compensate și gratuite pline de „scumpeturi”. Din statisticile Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) referitoare la medicamentele compensate și gratuite eliberate în primele nouă luni ale acestui an se conturează un top al medicamentelor la modă în Bacău. Acestea sînt Gingobiloba, Augmentin și Zyprexa. Primul dintre medicamentele în top a „înghițit” pînă acum din visteria CAS peste 3,5 miliarde de lei și asta în condițiile în care el nu este un medicament vital pentru bolnavii cu afecțiuni neurologice, ci doar unul de întreținere. „Gingobiloba este un produs natural, extract din arborele cu același nume, care este folosit ca adjuvant în unele afecțiuni neurologice, sau în cazuri de pierdere a memoriei și senilitate. În proporție de 90% a fost prescris atît pe rețete gratuite, cît și pe compensate produsul franțuzesc Tanakan, care conține acest extract și care este foarte scump. Asta în condițiile în care există pe piață medicamente cu aceeași substanță activă, dar mult mai ieftine”, ne-a declarat dr. Ileana Tudoran, medicul șef al CAS. La loc fruntaș în lista de decontări a rețetelor compensate și gratuite prescrise de medicii băcăuani se află și Enalaprilul, un medicament scump, dar care și-a cîștigat locul fruntaș din cauza numărului foarte mare de bolnavi cu afecțiuni cardio-vasculare. Cele cinci miliarde de lei care au fost decontate pînă acum pe acest medicament sînt considerate în concordanță cu realitatea de către reprezentanții CAS.
Un alt medicament „vedetă” care se eliberează pe bandă rulantă în farmaciile orașului este antibioticul Augmentin. Pînă acum, pe acest produs farmaceutic cu preț piperat, dar cu acțiune similară cu a altor antibiotice cu prețuri pe măsura buzunarului românului, s-au dus peste șapte miliarde de lei. „Din această monitorizare a medicamentelor compensate și gratuite eliberate în farmacii am descoperit că sînt medici care prescriu rețete puține, dar fiecare dintre ele sînt foarte scumpe, de ordinul milioanelor de lei. Cu alte cuvinte, există medici care recomandă numai medicamente de top. Pentru bolnavii de schizofrenie, de exemplu, un singur medicament, Zyprexa, a fost prescris în valoare de 6,7 miliarde de lei numai pînă în luna septembrie”, a continuat dr. Tudoran. Că există o „modă” a medicamentelor scumpe, prețul lor fiind considerat direct proporțional cu efectul terapeutic, o demonstrează faptul că unele produse în vogă acum cîțiva ani sînt recomandate la pacienți pe care îi poți număra pe degete. Biseptolul, antibioticul vedetă al anilor ’90, a fost prescris în primele nouă luni ale anului în valoare de numai 11.084 de lei. De mai multe zile însă, prin farmaciile băcăuane nu mai sînt bani nici pentru medicamentele compensate și gratuite al căror preț de pe raft este mic, așa că moda „scumpeturilor” și-a mai temperat din elan. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns