• peste 600 de medici din spitale și cabinete individuale nu au mers să-și voteze liderii asociației profesionale care le apără interesele • alegerile vor fi reluate peste două săptămîni • atunci se vor decide cîștigătorii, chiar dacă la urne se vor prezenta mai puțin de jumătate dintre medici
Ultima zi a scrutinului organizat pentru desemnarea prin vot secret a reprezentanților în Consiliul Local și Adunarea Generală a Colegiului Medicilor (CM) nu a reușit să adune în fața urnelor decît 132 de medici din județ. Prezența la vot a doctorilor băcăuani a fost mai mult decît anemică. În primele 12 ore de funcționare a secției de votare, membrii comisiei electorale nu au avut de legitimat decît 245 de medici, în marea lor majoritate medici de familie. Astfel, numărul total al medicilor care au răspuns prezent la alegerile organizate de CM nu a fost decît de 386 de persoane, asta deși pe listele de alegători erau trecuți 1.023 de doctori. „Alegerile nu au putut fi validate, întrucît la închiderea secției de votare nu se întrunise procentul de două treimi prevăzut de regulament. Pentru validare ar fi trebuit să se prezinte la vot peste 650 de medici. În aceste condiții, peste două săptămîni se va organiza încă o rundă de alegeri”, ne-a declarat sîmbătă seară medicul Anton Radu, președintele comisiei electorale. Întrucît regulamentul Colegiului Medicilor nu prevede numărătoarea voturilor obținute de candidați în urma unei runde nevalidate, nu am putut afla care au fost preferații doctorilor care s-au prezentat la vot. Singura condiție impusă de regulamentul CM este să se confrunte numărul medicilor veniți la vot cu numărul buletinelor din urnă.
La turul doi, cinci voturi pot desemna cîștigătorul
Regulamentul CM mai spune că alegerile de săptămîna viitoare vor fi validate, indiferent cîți medici se vor prezenta la urne. cu alte cuvinte, nu mai este nevoie de o majoritate, așa cum s-a întîmplat în primul tur de scrutin. „Chiar dacă peste două săptămîni se vor prezenta la vot și mai puțini medici decît acum, acea rundă de alegeri va fi validată. Regulamentul stabilește că pentru turul doi nu mai contează procentul de participare la vot. Dacă votează numai 100 de medici din tot județul, acelea sînt voturile care decid rezultatele”, a mai spus președintele comisiei electorale.
Pentru a elimina posibilitatea ca cele 1.228 de buletine de vot rămase necompletate să poată fi folosite la fraudarea alegerilor de peste două săptămîni, comisia a trecut la anularea acestora și sigilarea într-o cutie care va fi distrusă. Astfel, mai bine de jumătate dintre buletinele de vot comandate pentru tipărire în primul tur al alegerilor vor ajunge la coș.
Medicii nu știu să voteze
Pentru alegerile viitoare, modelul buletinelor va fi diferit decît cel de acum, o nouă măsură de siguranță a corectitudinii alegerilor. După numărătoarea buletinelor aflate în urne s-a depistat că multe dintre voturile medicilor ar fi trebuit anulate. „Sînt buletine pe care se scrisese «da» și «nu», cu toate că procedura de vot prevede ca în dreptul candidaților preferați să fie trecut «da», iar ceilalți să fie tăiați de la un capăt la altul al rubricii. Alții au trecut doar «da» pentru candidații preferați, iar la ceilalți rubrica a rămas netăiată. Pe alte buletine de vot, candidații neagreați au fost însemnați doar cu o liniuță. Trebuie clarificat de pe acum dacă acest tip de buletine vor fi anulate?”, ne-a spus doctorița Dana Coneac, observator la alegeri. Unul dintre membrii comisiei electorale a propus deja ca exemple cu buletine de vot anulate să fie afișate la avizierul Colegiului Medicilor, astfel ca cei care vor veni în turul doi să procedeze corect atunci cînd completează voturile. Cei trei observatori din partea medicilor au fost nemulțumiți de felul în care colegii lor au fost înștiințați de organizarea alegerilor. „În patru ani nu s-a făcut nici o Adunarea Generală la Colegiu, dar în preajma alegerilor cred că era mai mult decît necesară. Ar fi trebuit ca toți medicii să afle din timp și de organizarea alegerilor, și de numele candidaților. Mai mult, în cele două zile cît s-au desfășurat alegerile nu a existat nici un indicator care să arate unde este secția de votare, iar afișele cu anunțul alegerilor a lipsit din toate unitățile sanitare”, a mai spus doctorița Coneac.
Absența medicilor de la alegeri pentru Colegiul Medicilor poate fi pusă pe seama lipsei de informații, dar la fel de bine, după cum spun unii dintre doctorii care s-au prezentat la vot, consideră că medicii care au lipsit de la vot au amendat prin absență faptul că, pînă acum, nu au beneficiat de atenție din partea conducerii CM. Dacă peste două săptămîni vor veni la vot și mai puțini doctori decît în primul tur, desemnarea cîștigătorului va fi o loterie. Și vor exista șanse ca, în continuare, să existe medici care să se plîngă că nu se simt reprezentanți cum trebuie de Colegiul Medicilor și să rămînă doar simpli cotizanți la acest for. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns