• veniți să-și aleagă reprezentanții în Colegiu Medicilor, unii doctori nu au fost lăsați să voteze, pentru că nu aveau acte de identitate asupra lor sau pentru că aveau restanțe la cotizație • în prima zi a alegerilor, doar un sfert dintre doctorii din județ și-au votat liderii • marii absenți au fost chiar candidații înscriși în cursă
Prima zi a alegerilor pentru desemnarea Consiliului Local și al Adunării Generale a Colegiului Medicilor (CM) nu a reușit să adune la vot decît un sfert dintre doctorii din județ. Primii medici care s-au legitimat în fața comisiei electorale pentru a cere buletinele de vot au fost specialiștii secției de Chirurgie Infantilă. Au ocupat imediat locurile din cabinele de vot alți trei medici din Spitalul Județean care sînt desemnați și observatori la alegeri. Dar, în general, cei mai sîrguincioși medici care s-au prezentat ieri la vot s-au dovedit a fi medicii de familie. După deschiderea urnelor, reprezentanții acestora și-au făcut apariția în sala în care s-au organizat alegerile. Medicii de familie au avut însă surprize neplăcute. Ei au aflat că sînt în imposibilitatea de a vota, deoarece sînt restanțieri la plata cotizației, iar regulamentul Colegiului nu le permite să-și exprime opțiunea în această situație. „Sînt persoane care au datorii de 30.000 de lei, dar sînt și medici care au restanțe de trei sau patru milioane de lei”, a declarat doctorul Anton Radu, președintele comisiei electorale a Colegiului Medicilor. Majoritatea medicilor care au fost trimiși întîi pe la secretariat, să plătească restanțele și apoi să vină să ceară buletenile de vot, s-au arătat surprinși că figurează ca datornici, întrucît ei se știau cu plățile la zi. „Nu înțeleg de unde provine datoria pe care a trebuit să o plătesc acum. Eu mă știam cu plățile la zi, pentru că ordinele de plată sînt făcute lunar de contabilă. Nu sînt lămurită, dar sper să înțeleg ce s-a întîmplat după ce voi sta de vorbă cu contabila”, ne-a declarat doctorița Rodica Taban Ioniță, medic de familie la Ungureni.
În situația doctoriței de la Ungureni au mai fost cîteva zeci de colege. Unele dintre ele aveau însă asupra lor ordinele de plată care dovedeau că sînt cu plățile la zi. Curios este că pe lista datornicilor către Colegiul Medicilor figurau 371 de medici de familie, în condițiile în care numărul acestora în tot județul este de numai 311. Cum de s-a ajuns ca numărul datornicilor să fie mai mare decît al numărului real al doctorilor nu a putut fi explicat de secretara colegiului decît prin aceea că la calculator s-a introdus de două ori numele mai multor medici. Suma totală cu care medicii de familie figurează ca restanțieri la CM se ridică la 296,3 milioane de lei, dar nu se poate spune deocamdată cît din aceasta este reală. O explicație a existat și pentru faptul că unii medici care se știau cu plățile la zi au fost totuși puși să plătească din urmă. „Plățile acestea se fac prin Trezorerie, iar din suta de mii de lei pe care o virează medicii către Colegiu se opresc 15.000 de lei comision. Comisionul acesta, adunat lună de lună, cred că s-a transformat în datoria cu care figurează acum medicii”, a spus președintele comisiei electorale.
Printre restanțierii la cotizație figurau la loc de cinste și stomatologii. Cei 205 dentiști aflați în evidența CM mai au de plătit aproape 350 de milioane de lei. Stomatologul Dana Lefter, care se afla pe lista datornicilor cu 4 milioane de lei, a explicat că datoria este acumulată în urma refuzului plății cotizației. „De la un anumit moment am luat decizia că singurul mod în care pot protesta împotriva faptului că la Colegiu nu-mi sînt reprezentate interesele a fost acela de a nu mai plăti cotizația. Mi se pare normal să refuz plata acestei cotizații, dacă nu-mi este pe plac modul în care este condusă asociația, dar nu cred că este normal ca acum să nu fiu lăsată să votez. Am venit tocmai pentru că vreau să schimb ceva în conducerea Colegiului. Am înaintat o contestație împotriva faptului că nu sînt lăsată să votez”, ne-a declarat doctorița Dana Lefter după ce a părăsit sala. Aceeași poziție a avut acum cîțiva ani și medicul Neculai Cristea. El a solicitat atunci ca suta de mii de lei să nu-i mai fie oprită pe statul de plată, dar a renunțat la această idee, cînd a aflat că înscrierea în Colegiu este obligatorie. Și el a spus la acea vreme că nu se simte reprezentat de Colegiu. Ieri, doctorul Cristea s-a prezentat devreme la vot. Cea mai mare aglomerație în fața urnelor s-a creat în jurul orei 12.00, cînd, pentru aproape o jumătate de oră, medicii au făcut coadă lîngă cabinele de vot și la ușa Colegiului Medicilor. Cu toate acestea, ieri, cu numai o oră și jumătate înainte de sigilarea urnelor, votaseră numai un sfert dintre medicii din județ. Pe lîngă medicii din Onești și Moinești, marii absenți au fost chiar candidații înscriși în cursa electorală. Dacă astăzi, în ultima zi a scrutinului, numărul total al votanților nu va ajunge la aproape 700, o nouă rundă de alegeri va fi organizată peste două săptămîni. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns