• Casa de Sănătate va propune ca medicii de familie din oraș să primească bani pentru serviciile la domiciliu oferite în afara programului de lucru
Medicii de familie din mediul urban vor putea primi mai mulți bani lunar. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău a inițiat un proiect de modificare a normelor de acordare a asistenței medicale pe 2004. Dacă acesta va fi aprobat de mai marii de la București, medicii de familie din oraș și-ar putea rotunji venitul cu circa 200.000 de lei pentru fiecare consultare a unui asigurat în afara programului de lucru. „Noi am propus ca medicilor de familie să li se deconteze serviciile medicale furnizate paacienților asigurați, în afara programului de lucru”, ne-a declarat doctorița Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la CJAS Bacău. Conform proiectului instituției băcăuane, medicii ar trebui să primească 20 de puncte pentru asistența medicală oferită unui pacient între orele 20.00 și 08.00 și 15 puncte de dimineață și pînă la ora 20.00, pentru asistența la domiciliul din ziua cînd medicul de familie nu are program de lucru.
Propunerile Casei de Sănătate vin în contextul dispariției centrelor de permanență din județ. „Prin această măsură sperăm să se degreveze unitățile de primire de la urgențe și camerele de gardă. Astfel, acestea se vor putea axa numai pe urgențele de gradul zero”, a precizat purtătorul de cuvînt al CJAS Bacău. Propunerile vor fi înaintate Casei Naționale de Sănătate la sfîrșitul săptămînii viitoare. Pînă acum, medicii nu primeau nimic pentru intervenția în afara programului de lucru la pacienții asigurați.
Banii pe urgențele din afara programului aduc mai mulți bani medicilor de familie
Centrele de permanență au fost înființate în 2001, principala justificare de atunci a șefilor sistemului sanitar fiind degrevarea serviciilor de urgență ale spitalelor, aglomerate de cazuri obișnuite care aveau nevoie doar de o consultație și de o rețetă. Tot atunci, șefii din sănătate se plîngeau de faptul că numărul internărilor din spitale este nejustificat de mare, tocmai pentru că bolnavii nu treceau întîi prin filtrul unui medic de familie. Pornind de la această teorie, în județul Bacău au fost înființate 17 centre de permanență, opt dintre ele funcționînd numai în municipiul Bacău. Acum, în municipiul Bacău nu mai există nici un centru de permanență. Ultimul, cel din ambulatoriul Spitalului de Pediatrie, și-a închis porțile la începutul acestei luni. Tot atunci s-a hotărît și renunțarea la centrele de la Nicolae Bălcescu și Sascut. Lor li se adaugă centrele de la Slănic Moldova și Tîrgu Ocna.
În situația în care propunerea CJAS Bacău va fi acceptată, medicii de familie vor cîștiga mai mulți bani, în condițiile în care vor avea urgențe în afara programului de lucru. Ei ar putea primi lunar, pentru deplasarea la un pacient bolnav în afara programului de lucru, între 150.000 de lei și 200.000 de lei. Pentru o gardă de 12 ore într-un centru de permanență, ei primeau anul trecut 1,4 milioane de lei. Anul acesta, fondurile s-au subțiat și medicii de gardă din centre primesc 850.000 de lei dacă au cinci consultații și 600.000 de lei dacă nu se prezintă nimeni pe timpul nopții pentru a solicita sprijin în centrul de permanență. Rămîne însă de văzut dacă socoteala de la Casă se va potrivi cu aceea de la București și va fi mai bine pentru medicii de familie din mediul rural. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns