• ei li s-au plîns șefilor Casei de Asigurări și celor de la Direcția de Sănătate Publică de faptul că laboratorale nu fac analize gravidelor, că unii chiar cer bani și că pierd ore în șir pentru depunerea listelor cu gravide • în replică, șefii din sănătate le-au imputat medicilor că sînt superficiali și au amenințat cu retragerea autorizațiilor
La Casa de Cultură a avut loc, ieri, întrunirea trimestrială de lucru cu medicii de familie din zona Bacăului. Întîlniri paralele s-au organizat și la Podu Turcului, Moinești și Onești cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău și ai Casei Județene de Asigurări Sociale (CJAS) din Bacău. În fața mai marilor sistemului sanitar, medicii au ascultat noutățile din domeniu, dar au pus pe tapet și problemele de care se izbesc zilnic.
În primul rînd, aceștia s-au arătat nemulțumiți de numeroasele acte pe care trebuie să le întocmească și să le depună la diferite instituții. Pentru o autorizație de deținere a substanțelor toxice, medicii trebuie să meargă la Medicina muncii, la Inspectoratul de Muncă și apoi la Poliție. Medicii de familie s-au arătat revoltați și de modul în care laboratoarele de analize primesc gravidele. Ei au informat Casa de Sănătate și DSP că, deși sînt considerate urgențe și trebuie să li se efectueze analizele, laboratoarele nu respectă legea și chiar cer bani femeilor însărcinate.
La fel se întîmplă și cu examenul ecografic prenatal. „Noi am trimis Casei de Sănătate o adresă în care am rugat să fie informate toate laboratoarele de obligația de a efectua prioritar și gratuit analize gravidelor”, a spus medicul Cornelia Cojocaru, director la DSP Bacău. Maria Tioc, reprezentanta CJAS Bacău, le-a cerut medicilor să contacteze instituția pentru fiecare caz de acest gen și, astfel, să îi tragă la răspundere pe reprezentanții laboratoarelor. Acestea, dacă nu vor efectua analizele gravidelor, riscă să piardă contractul de finanțare de la CJAS Bacău.
„Pe mine nu mă interesează drumurile dumneavoastră”
Așa le-a replicat medicilor de familie directoarea de la DSP Bacău, cînd aceștia s-au plîns că pierd timp la instituție. Discuția s-a aprins cînd medicii i-au informat pe șefii de la DSP Bacău că pierd mai bine de o oră la instituție în fiecare lună pentru a depune listele cu gravidele. „Renunțăm la consultații și actul medical să facem hîrțoage”, au spus medicii revoltați. Cornelia Cojocaru le-a replicat că raportarea este obligatorie și nu are ce să le facă. „Am mai angajat o persoană care să o ajute pe medicul Roșculeț și sperăm să nu mai stați atît. Altceva nu este de făcut”, a mai spus directoarea Cojocaru. În cele din urmă, spiritele s-au liniștit, mai ales cînd șefii DSP au contratacat cu deficiențele care au fost găsite în unele cabinete în timpul controalelor. A fost vorba despre probleme cu autorizațiile sanitare, lipsa autorizațiilor de deținere a substanțelor toxice, de protecția muncii, cabinete fără frigidere, termometre, cu praf și cutii de instrumentar prăfuite, lipsă truse microchirurgie, probleme legate de modul de incinerare a materialelor sanitare sau registre de bolnavi cronici necompletate la zi. „Este prea multă superficialitate și avem de gînd chiar să retragem autorizațiile, dacă nu se remediază toate aceste probleme”, a mai spus Cornelia Cojocaru.
În ceea ce privește concesionarea cabinetelor medicale, mai marii de la DSP i-a îndrumat pe medici la Consiliul Județean, for ce a stabilit care este contravaloarea pe care medicii trebuie să o dea pentru locațiile în care își au cabinetele. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns