• doctorii personali care au pe liste mai puțin de o mie de asigurați vor primi de la fondul de sănătate fonduri cît să-și plătească asistența și cheltuielile de întreținere ale cabinetului • fără venit propriu, doctorii vor ajunge în situația de a renunța de bunăvoie la locul de muncă
După ce la jumătatea lunii ianuarie medicii de familie amenințau cu proteste și cu nesemnarea contractelor de finanțare pe 2003, aceiași doctori au început să se teamă pentru propriile locuri de muncă. Motivul este același care le-a creat nemulțumiri în debutul anului: noile sume prevăzute în contractul cadru pentru decontarea serviciilor medicale acordate bolnavilor și a numărului de pacienți înscriși pe liste sînt insuficiente. Cu toate că nu au semnat încă contractele de finanțare pentru anul în curs și funcționează pe baza unor acte adiționale la contractele anului trecut, medicii de familie din județul Bacău se tem că, în 2003, vor fi nevoiți să treacă o probă de rezistență.
Medicii de familie pe ale căror liste sînt mai puțin de 1.000 de asigurați vor trebui să facă eforturi supraomenești ca să treacă cu bine anul. În această situație nu sînt numai cîțiva medici din zona rurală a județului, ci și doctori de familie din orașe. „Din cei 307 medici de familie cîți lucrează în județul Bacău, cinci au mai puțin de 500 de pacienți pe liste, iar alți 18 au în grijă mai puțin de 1.000 de asigurați. Aceștia provin din zona rurală, dar și din Bacău și Buhuși. La actualele valori ale punctelor acordate pentru serviciile medicale și pentru persoanele înscrise pe liste, medicii de familie nu vor putea să-și continue activitatea în cabinete și vor fi nevoiți să renunțe la locul de muncă”, ne-a declarat doctorița Elena Stîngă, președinta Asociației Medicilor de Familie (AMF). O parte dintre aceștia s-au interesat deja de modul în care, atunci cînd își vor desființa cabinetele, vor putea scăpa de obiectele de inventar. „Atunci cînd au fost cumpărate, toate obiectele intrate în dotarea cabinetelor medicilor de familie au fost luate din fonduri care au fost scutite de impozite. Acum, medicii care se află în impas, nu știu dacă își vor scoate la licitație obiectele, sau vor plăti impozit pentru ele”, a mai spus doctorița Stîngă.
Medicii de familie cu pacienți puțini pe listă nu-și fac griji degeaba. Ei spun că cele cîteva milioane de lei care ar urma să le primească lunar pe parcursul acestui an nu le ajung decît pentru plata asistentei și a cheltuielilor de întreținere ale cabinetului. „Un exemplu clar sînt cabinetele medicilor din zona Republicii și Bicaz, unde întreținerea pe luna decembrie a depășit șase milioane de lei. Una dintre doctorițele din această zonă a plătit la căldură 6,8 milioane de lei, în condițiile în care venitul cabinetului este de aproape 9 milioane de lei”, a adăugat președinta AMF.
Reprezentanții Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) spun că temerea medicilor de familie vizavi de valoarea scăzută a punctajelor pe baza cărora sînt finanțați nu este îndreptățită pentru tot colectivul doctorilor din rețeaua primară. „Valoarea punctului pentru serviciile medicale acordate asiguraților a crescut cu 1.000 de lei, iar cea plătită doar pentru numărul asiguraților de pe listă în parte a scăzut cu 500 de lei. Acest mod de finanțare a cabinetelor din rețeaua primară vrea să-i învețe pe medici să nu mai aștepte bani doar pentru simplul motiv că au înscriși pacienți pe liste. Singurii care se pot teme sînt cei care au pe liste doar cîteva sute de persoane. Acestora nu le rămîne decît să se asocieze cu alți colegi cu liste numeroase”, este de părere Dan Stoica, șeful serviciului Contractări din CAS. În plus, conducerea Casei de Asigurări susține temerile medicilor de familie sînt neîntemeiate, fiindcă, în 2003, acestui sector i-au fost repartizate 100 de miliarde de lei, cu două miliarde mai mult decît anul trecut.
Cum medicii de familie cu liste consistente nu se arată bucuroși să-și împartă pacienții cu doctorii care nu au în grijă decît cîteva sute de asigurați, este de așteptat ca cei din urmă să nu mai poată fi ajutați în nici un fel de fondurile alocate anul acesta asistenței primare. Celor 23 de medici din județul Bacău ale căror liste de pacienți nu-i ajută să încaseze decît un salariu de infirmieră nu le rămîne decît să renunțe la post și să aleagă, pînă la găsirea unei variante mai bune, trecerea în șomaj. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns