• ei susțin că în curînd vor fi obligați să închidă cabinetele, dacă nu primesc bani de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru toți pacienții de pe liste • ei susțin că doar la Bacău este așa, findcă doctorii din București și restul țării primesc fonduri și pentru asigurați, dar și pentru cei fără asigurare • actualul sistem de finanțare ar putea duce la falimentul a 30% din cabinetele medicale din județ
Medicii de familie din județ trăiesc la limita subzistenței și chiar sînt amenințați de faliment. Ei susțin că dacă nu se va revizui sistemul de plată pentru serviciile oferite pacienților de pe liste, mai multe cabinete din județ și-ar putea închide ușile. „La această situație s-ar putea ajunge în condițiile în care Casa Județeană de Asigurări de Sănătate ne plătește numai lista de asigurați. Noi dorim plata integrală a listei, asigurați și nasigurați, aflată în baza de date a fiecărui medic, așa cum este la celelalte Case de Sănătate din țară, inclusiv la București”, ne-a declarat medicul de familie Elena Stîngă, președinta Colegiului Medicilor din Bacău. Situația a fost prezentată de medicii de familie din județ și la întîlnirea de săptămîna trecută cu reprezentanții CJAS Bacău și ai Direcției de Sănătate Publică. Ei au susținut că venitul lor este mult diminuat din această cauză și au solicitat reintroducerea bugetului de liberă practică medicală. „Dacă nu se introduce plata după lista de capitație, mai bine de 30% din cabinete devin falimentare. Ce ne facem noi atunci, pentru că într-un cabinet cheltuielile sînt mari. Avem de plătit asistenții medicali, chirii, lumină, gaz și din venitul lunar nu ne mai rămîne mai nimic”, au spus medicii de familie.
Cererea lor de a fi plătită toată lista de pacienți are la bază două motive. „Casele de asigurări de sănătate nu au situația exactă a asiguraților și a celor neasigurați. Persoanele restanțiere la plata asigurărilor de sănătate, în momentul în care ajung la zi cu plata cotizației, reîntregesc fondul de sănătate, fapt ce nu are însă corespondent și în reîntregirea venitului cabinetelor noastre”, ne-a mai spus medicul Elena Stîngă.
Medicul Maria Tioc, reprezentata Casei de Sănătate la această ședință, le-a răspuns medicilor că ea nu știe de această situație și că se va informa și le va da un răspuns medicilor. „Nu știu de existența altui sistem de plată a listelor în alte case de sănătate din județ, dar mă voi informa și voi vă voi transmite un răspuns în cel mai scurt timp”, le-a promis medicilor de familie Maria Tioc.
Pînă atunci, medicii au întocmit un memoriu cu toate doleanțele lor, care a fost înaintat la Ministerul Sănătății. Printre solicitările lor se mai regăsesc și introducerea unei posibilități legale de deducere a TVA-ului la achiziționarea de aparatură medicală și materiale sanitare.
Servicii neplătite din cauza scăpărilor din contractul-cadru
Medicii de familie băcăuani mai or ca CJAS să l plătească unele servicii efectuate, dar neachitate. Printre acestea se numără intervenții chirurgicale în ortopedie, gicecologie pentru pacienți care nu necesită internare în spital, dar trebuie monitorizat de medicul de familie, endoscopii, biopsii, tratament și monitorizare pentru bolile cronice, mai ales cele respiratorii și cardio-vasculare. „Aceste servicii nu ne sînt decontate de CJAS, deoarece Normele metodologice de aplicare a contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale nu sînt stabilite tarife pentru aceste servicii, proceduri și investigații. Noi dorim să fim sprijiniți în demersul nostru și de Casa de Sănătate, care să transmită mai departe la Casa Națională doleanțele noastre”, a precizat președinta Colegiului Medicilor din Bacău.
Cererile medicilor de familie din județul nostru au fost cuprinse într-un memoriu, care a fost transmis ministrului sănătății. Rămîne de văzut dacă glasul medicilor de familie din județul nostru va fi auzit înainte ca aceștia să tragă ivărul peste cabinete și să se declare falimentari. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns